ECB bevecht nu ook een te lage inflatie

De Europese Centrale Bank zal voortaan ook formeel rekening houden met een te lage inflatie in de eurozone, in plaats van alleen het huidige maximum voor de inflatie van 2 procent te hanteren.

Dit heeft ECB-president Duisenberg gisteren gezegd in Frankfurt na afloop van de tweeweekse vergadering van de raad van bestuur van de centrale bank. Tot nu toe streefde de ECB officieel een inflatie van tussen 0 procent en 2 procent. Nu wordt dat een inflatie van `onder, maar dichtbij 2 procent'. De verandering, die door Duisenberg werd gepresenteerd als een `verduidelijking' geeft aan dat de ECB niet alleen beducht is voor een inflatie die te hoog is, maar nu ook rekening zal houden met een inflatie in de eurozone die te laag is. Daarmee sluit de ECB zich aan bij de Amerikaanse centrale banken. Die gaven dinsdagavond na hun periodieke beleidsvergadering aan op hun hoede te zijn voor een te lage inflatie, of zelfs deflatie – een daling van de prijzen. Japan kampt al jaren met deflatie, en de Japanse centrale bank heeft de rente al geruime tijd op nul procent staan.

Op de financiële markten werd gistermiddag de conclusie getrokken dat de ECB, ondanks de nadruk die de bank legde op het feit dat het monetaire beleid in de afgelopen jaren niet anders zou zijn geweest, in de toekomst een iets milder anti-inflatiebeleid zal voeren.

De ECB maakte ook bekend dat de ontwikkeling van de geldhoeveelheid, tot nu toe een van de twee `pijlers' onder het rentebeleid, een minder belangrijke plaats zal krijgen. De groei van de geldhoeveelheid, een analysemethode die de Duitse Bundesbank vroeger hoog in het vaandel had, bleek de laatste jaren zo wispelturig dat er moeilijk beleid op te maken viel.

De maatregelen zijn het resultaat van de evaluatie van de monetaire strategie van de ECB, die Duisenberg eind vorig jaar aankondigde.

De ECB hield haar rentetarief ongewijzigd op 2,5 procent. Duisenberg maakte duidelijk niet verontrust te zijn over de snelle opmars van de euro op de valutamarkt. Hij noemde de recente stijging van de euro `niet excessief'. Op de valutamarkt, waar voorzichtig gerekend was op een renteverlaging door de ECB om de opmars van de euro te stuiten, schoot de koers van de Europese munt gistermiddag na de bekendmaking van het ongewijzigd blijven van de ECB-rente omhoog. De munt steeg van nog geen 1,1350 dollar per euro naar tegen de 1,15 dollar. Vannacht in Azië steeg de euro even naar 1,1532 dollar, de hoogste koers in ruim vier jaar, om tegen het middaguur vandaag iets af te zwakken naar vlak boven 1,15 dollar.