De Graafschap wil Brussel inschakelen

Voorzitter Derk Haank van voetbalclub De Graafschap overweegt de Europese Commissie in te schakelen, om op die manier de overheidssteun aan Nederlandse profclubs te laten onderzoeken.

Haank liet dit gisteren in het televisieprogramma Netwerk weten. Hij ziet dit seizoen als een soort overbruggingsjaar waarin geen enkele club uit de hoogste klasse van het betaalde voetbal zou mogen degraderen. De voorzitter van de belangrijkste degradatiekandidaat in de eredivisie vindt het een ,,schande'' dat veel clubs in het betaalde voetbal door financiële problemen hun heil hebben moeten zoeken bij gemeentelijke steun. En daar ook vaak gehoor vinden.

Eerder verklaarde Haank al te overwegen naar de rechter te stappen om een mogelijke degradatie aan te vechten. De KNVB, als overkoepelende organisatie, toonde zich niet onder de indruk van Haanks dreigement.

De Europese Commissie liet de Nederlandse regering al in november weten dat overheidssteun aan clubs in het betaalde voetbal in beginsel onderworpen is aan de Europese staatssteunwetgeving. Nederland dacht daar anders over. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken heeft er toen bij de betrokken gemeenten op aangedrongen na te gaan welke verstrekte financiële steun alsnog in Brussel gemeld moet worden. De Europese Commissie toetst vervolgens de steunverlening. Het ontbreekt Brussel aan een specifieke zaak om onderzoek te beginnen.

Haank, lid van de Raad van Bestuur van Reed Elsevier, sprak gisteren in Netwerk voorzichtig over een gang naar de Europese Commissie. ,,Voorlopig zijn we daar niet aan toe. We gaan wel serieus onderzoeken wat onze kansen zijn. Je moet echter twee keer nadenken voor je die stap zet. Ik pleit voor goed overleg tussen de clubs.'' Haank sprak van een ,,uit de hand gelopen situatie die slecht is voor het aanzien van het voetbal''.

Hij ziet de steun van gemeenten – in zijn ogen subsidies – als oneerlijke concurrentie. Toch wil Haank een eventuele degradatie niet alleen afwentelen op de steun die BVO's hebben gekregen van hun gemeente of nog hopen te krijgen. De voorzitter van De Graafschap weet ook dat zijn ploeg dit seizoen weinig heeft laten zien. ,,Sommige voetbalclubs geven te veel uit. Ze hopen op een transfer, een wonder of de gemeente. En dan praat je niet over honderdduizend euro. De Graafschap is gezond. Dat maakt het soms pijnlijk.''

Zondag speelt De Graafschap thuis tegen mededegradatiekandidaat en streekgenoot Vitesse.