Concrete toezegging over Frans tekort

Frankrijk zal het begrotingstekort vanaf 2004 terugbrengen tot onder de grens van 3 procent van het bruto binnenlands produkt. Dit heeft de Franse minister van Financiën Francis Mer gezegd naar aanleiding van de deze week bekend gemaakte eis van de Europese Commissie dat Frankrijk bezuinigingsmaatregelen treft. Het is de eerste concrete toezegging van Frankrijk ten aanzien van het begrotingstekort na eerder beloofd te hebben zich ,,verantwoordelijk'' op te stellen.

Volgens het stabiliteitspact mag het begrotingstekort van landen in de eurozone niet hoger zijn dan 3 procent van het bbp. Het Franse tekort kwam voor vorig jaar uit op 3,1 procent en zal voor dit jaar uitkomen op 3,7 procent. Bij ongewijzigd beleid beloopt het in 2004 3,6 procent. Frankrijk riskeert daarmee veroordeling tot betaling van een boete van 0,2 tot 0,5 procent van het bbp, wat neer zou komen op 3 tot 7,5 miljard euro.

Francis Mer heeft gezegd dat Frankrijk hervormingen ,,op zowel korte als lange termijn'' zal invoeren, maar stelde ook dat zijn land niet onder `curatele van Brussel' staat. Onder verwijzing naar de vaststelling in het Brusselse rapport dat de laatste hervorming van het Franse uitgavenbeleid dateert van 1999, beschuldigde Mer de vorige regering, van de socialist Lionel Jospin, ervan ,,gedurende verschillende jaren de groei te grabbel (te hebben) gegooid''.

Deze week stuurde Mer aan alle ministers van de huidige regering van de liberaal Jean-Pierre Raffarin `kaderbrieven' waarin strikte limieten aan de uitgaven worden gesteld. Mer baseert zijn toezegging aan Brussel op een economische groei van 2,5 procent in 2004, tegenover 1,3 procent dit jaar. Om de groei te stimuleren voerde Frankrijk vorig jaar en dit jaar in totaal 6 procent lastenverlichting door. Volgens critici verergert deze verlichting de huidige economische situatie juist.