Chaos Congo na aftocht Oegandezen

Duizenden Congolezen zijn op de vlucht geslagen voor hevige gevechten tussen etnische milities in het noordoosten van het land. De strijd is opgelaaid nadat het Oegandese leger zich begin deze week uit de streek had teruggetrokken.

De zesduizend Oegandese soldaten verlieten het gebied na internationale druk, een machtsvacuüm achterlatend. Leden van de Lendu-stam en de Hema-stam zijn vervolgens slaags geraakt. De rivaliteit tussen de stammen dateert uit de vorige eeuw, toen de rijkere Hema zowel door de Belgische kolonisten als dictator Mobutu Sese Seko werden gesteund. Tribaal geweld heeft in Ituri sinds 1999 aan duizenden mensen het leven gekost.

De VN, in het gebied aanwezig met 400 soldaten uit Uruguay, zeggen ,,een bloedbad tussen de stammen niet te kunnen voorkomen''. Verschillende partijen waarschuwden dat chaos en geweld opnieuw zouden uitbreken zodra Oegandezen zich zouden terugtrekken.

De VN-missie wordt sinds woensdag belegerd door zwaarbewapende strijders van de Lendu-stam. Op het terrein van de missie hebben leden van de Hema-stam en door de regering gestuurde politieagenten een veilig heenkomen gezocht.

Ook een vluchtelingenkamp nabij het vliegveld van Bunia, dat onder controle van de VN is, wordt belegerd. De VN-soldaten hebben herhaaldelijk het vuur van de omsingelaars beantwoord, volgens een woordvoerder ,,uit zelfverdediging''.

In Bunia is het volgens ooggetuigen chaotisch. Er zouden doden en gewonden zijn gevallen, maar onbekend is hoeveel. Er wordt stevig geplunderd en leden van de Lendu-stam zouden met machetes en geweren door de stad lopen.

Volgens hooggeplaatste vertegenwoordigers van de VN brengt de toestand in Bunia de hele vredesoperatie in Congo in gevaar. Op papier is het na drie jaar burgeroorlog eindelijk vrede in Congo. De Oegandese president Yoweri Museveni en zijn Rwandese collega Paul Kagame verklaarden gisteren in de Britse hoofdstad Londen nogmaals hun steun aan de uitvoering van een recent gesloten vredesakkoord.

Oeganda en Rwanda vielen Congo in 1998 binnen en steunden tijdens de bloedige burgeroorlog verschillende rebellengroepen. Eind deze maand wordt volgens plan een Congolese overgangsregering geïnstalleerd waarin de belangrijkste rebellengroepen en de ongewapende oppositie vertegenwoordigd zijn.