Britse bank Barclays koopt Spaanse bank

De Britse bank Barclays vergroot haar aanwezigheid in Spanje met de overname van Banco Zaragozano voor 1,14 miljard euro. Barclays, in omvang de derde Britse consumentenbank, wordt nu de zesde bank in Spanje.

Barclays probeert al langer meer Europese klanten te bereiken om minder afhankelijk te worden van de Britse markt, waar de concurrentie hoog is en de marges laag zijn.

Spaanse banken gelden als een aantrekkelijke overnameprooi, onder meer omdat de Spanjaarden luchtiger over rood staan denken dan Duitsers, Fransen en Italianen. Spaanse banken hebben de hoogste winstmarges van de eurozone.

De City speculeerde ook een tijdlang over gesprekken tussen Barclays en ABN Amro. Eerder kocht Barclays de Britse poot van online-belegger Charles Schwab.

Met de Spaanse overname, die nog moet worden goedgekeurd door de Spaanse overheid, verdrievoudigt Barclays zijn kantoren in Spanje tot 526. Ook het aantal Spaanse klanten verdrievoudigt zo bijna tot 526.000. De schaalvergroting kan volgens analisten leiden tot 100 miljoen euro per jaar aan besparingen. Aandelen Barclays zakten niettemin met ruim 4 procent, temidden van kritiek in de Londense City dat de bank met zijn bod (12,70 euro per aandeel Zaragozano) teveel zou hebben betaald. Het aandeel van Banco Zaragozanode steeg de laatste tijd scherp door geruchten over een overname. Het lot van de bank was lang ongewis omdat de twee grootste aandeelhouders, de neven Alberto Alcocer en Alberto Cortina (`Los Albertos') die samen 40 procent van de aandelen bezitten, in een fraudezaak verwikkeld raakten.

Volgens de Financial Times zal de geplande overname ,,degenen teleurstellen die hopen op een nieuwe golf van grensoverschrijdende bankfusies in Europa''. Ondanks de gemeenschappelijke markt en de euro zijn zulke fusies er niet gemakkelijker op geworden. Landen als Italië gelden als `onderontwikkeld' op het gebied van personal finance en bieden bovendien ruimte voor `agressieve kostenbesparing', aldus de krant. Maar cultuur- en taalverschillen die zich vertalen in radicaal verschillende bankiertradities blijven echter grote obstakels vormen. De overname van het Franse CCF door HSBC, waarbij de grootste Britse commerciële bank in 2000 het Nederlandse ING de loef afstak, geldt als een uitzondering.

Halfgelukte of falende fusies zijn de norm. En meestal blijft het, zoals bij de vrijage tussen Fortis en Lloyds TSB, beperkt tot onbevestigde berichten in de media.