Ballenbak verdwijnt

Fastfoodketen McDonald's Nederland sluit de komende jaren alle ballenbakken in zijn restaurants. Volgens woordvoerder M. Simonis van McDonald's Nederland wil het bedrijf de speelfaciliteiten in de restaurants vernieuwen en kost het te veel geld om de ballenbakken schoon te maken en regelmatig te controleren.

De populaire ballenbakken in de 221 restaurants zullen worden vervangen door speelautomaten en spelcomputers. Volgens Simonis moeten de ballen iedere drie weken in een speciale reinigingsmachine om de hygiëne voor de spelende kinderen te garanderen. Ook de bak zelf moet regelmatig worden ontsmet. Bovendien worden de bakken iedere dag op hygiëne gecontroleerd. ,,Het is een arbeidsintensieve klus.''

Maar volgens de woordvoerder is de ,,vernieuwing van de speelfaciliteiten'' ook nodig om aantrekkelijk te blijven voor gezinnen. ,,Kinderen willen ook wel eens wat anders. We vernieuwen daarom het menu en het meubilair ook regelmatig.'' McDonald's zegt de ballenbakken de komende jaren af te bouwen. ,,Als we een gebouw renoveren, halen we de ballenbak weg.''

De fastfoodketen begon met de ballenbak in het midden van de jaren tachtig om, net als met de Happy Meals en het organiseren van kinderfeestjes, ouders van jonge kinderen te bereiken. Dagelijks bezoeken bijna een half miljoen mensen een restaurant van McDonald's in Nederland.

Hoewel McDonald's Nederland zelf de beslissing heeft genomen om te stoppen met de ballenbak, zal de bak op termijn ook in enkele andere landen verdwijnen. Behalve in McDonald's heeft ook meubelwarenhuis Ikea in alle vestigingen een ballenbak.

Maar het Zweedse bedrijf, dat de ballenbak in 1978 in Nederland introduceerde, heeft nog geen plannen om de bak op te geven. ,,Wij zijn er nog altijd erg tevreden over'', aldus een woordvoerder van Ikea. ,,Ouders vinden het prettig om te winkelen als ze zich geen zorgen over hun kind hoeven te maken.''