Allochtone jeugd verstoorde 4 mei

Allochtone jongeren hebben vorige week de Dodenherdenking in Amsterdam op diverse plekken verstoord. Fractievoorzitter Michel Rog van D66 in stadsdeel De Baarsjes heeft deze week aangifte gedaan wegens belediging en discriminatie.

Tijdens de herdenking op 4 mei bij het monument op de hoek van de Baarsjesweg scandeerde, volgens de website van D66, ,,een groep allochtone jongeren'' discriminerende leuzen. Terwijl ongeveer veertig buurtbewoners de doden uit de Tweede Wereldoorlog herdachten, scandeerde de groep ,,Joden, die moeten we doden'' in de richting van het monument. Ook de stadsdeelvoorzitter van De Baarsjes, H. van Waveren, heeft aangifte gedaan, omdat hij de kreet die geroepen werd ,,onmenselijk'' vindt.

Bij het Homomonument in het centrum van de stad, tegenover het Anne Frankhuis, zouden Marokkaanse jongeren de twee minuten sDe Baarsjestilte moedwillig hebben verstoord. Volgens een ooggetuige kwam een auto met drie jongens met hoge snelheid vanaf De dam aanrijden. Ter hoogte van het monument zouden zij hebben geclaxonneerd en luid hebben geroepen: ,,Vuile homo's!''

Ten slotte is op het Sierplein door een groep jongens gevoetbald met bloemstukken die op het monument waren gelegd. Volgens de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, W. Knol, waren ook hier de daders Marokkanen.

Knol zegt ,,verontrust en boos'' te zijn, maar geen aangifte te overwegen. ,,We willen proberen te achterhalen wie die jongens zijn en met ze in dialoog komen.'' Knol gaat vooralsnog niet uit van racistische of politieke motieven, maar van ,,misplaatste bravoure van kwajongens''. ,,Ik denk niet dat ze er goed over hebben nagedacht.''

Michel Rog zegt dat hij naar de bewuste jongens toe is gegaan, maar toen hij ze tot de orde riep, reageerden ze met: ,,Je bent mijn vader niet.'' Rog: ,,Het liefst had ik ze een pak rammel gegeven.'' Naar zijn zeggen is de identiteit van één dader, een 11-jarige jongen, achterhaald. Het `tienerteam' van de Amsterdamse politie gaat met het kind en het gezin ,,aan de slag'', aldus een woordvoerder van de politie.

De stadsdeelvoorzitter van Slotervaart Overtoomse Veld, H.Goettsch, heeft het over ,,mannetjes'' die menen dat de Dodenherdenking ,,hun zaak niet is''. Maar wie zoiets meent, zegt hij, maakt duidelijk ,,dat hij niet bij de Nederlandse samenleving wil horen''.

Overigens wijst Goettsch er op dat tijdens de plechtigheid ook enkele Marokkaanse buurtvaders aanwezig waren. ,,Dat vond ik mooi om te zien.''