`Adidas slacht kangoeroes'

Schoenenproducent Adidas is verantwoordelijk voor ,,de grootste slachting onder wilde dieren ter wereld''. Het bedrijf doodt jaarlijks miljoenen kangoeroes om van de huid voetbalschoenen maken.

Die beschuldiging uitte vertegenwoordigers van dierenbeschermersvereniging Viva – van wie er één verkleed was als kangoeroe – gisteren tijdens de aandeelhoudersvergadering van het moederbedrijf van de sportartikelenfabrikant, Adidas-Salomon, in het Duitse Fürth.

Directeur Herbert Hainer van Adidas-Salomon sprak de aantijgingen tegen. Hij stelde dat de werkwijze van het bedrijf erkenning van onafhankelijke instellingen en consumentenorganisaties geniet. Adidas-Salomon benadrukte dat het bedrijf in geen geval leer gebruikt van bedreigde diersoorten. Of Adidas nou wel of geen kangoeroeleer gebruikt, liet Hainer in het midden.

Afgelopen woensdag diende een door Viva aangespannen rechtszaak tegen Adidas-Salomon in San Francisco over het gebruik van kangoeroeleer in schoenen. In de Amerikaanse staat Californië is dat verboden. Viva eist onmiddellijke stopzetting van de import van schoenen waar kangoeroeleer in zit.

De koers van het aan de beurs van Frankfurt genoteerde aandeel Adidas daalde met 3 procent in een reactie op het nieuws over de rechtszaak, maar volgens analisten is er niks aan de hand. De rechtszaak is ,,een storm in een glas water'', aldus analist Gavin Finlayson van de Duitse zakenbank Commerzbank. ,,Het is niks nieuws, alle grote schoenenfabrikanten gebruiken kangoeroeleer. Het wordt ook gebruikt voor handschoenen en golftassen.''