Wereldmusica Yusa schrijft prima liedjes

Zwart meisje met gitaar. Wijd uitstaande bos afro-haar, een streepjestruitje en een roze nu-soulbroek met voetverbergende pijpen. Ze heet Yusa en komt uit Havana. Maakte onlangs haar eerste cd, getiteld Yusa, voor het Britse label Tumi. Helaas even uitverkocht, misschien omdat BBC radio 3 hem bombardeerde tot dé World Music plaat van 2003. Wat vroeg misschien, maar wel terecht al was het maar om de frisse manier waarop deze 29-jarige de mythe uit de wereld helpt dat heel Cuba bejaard is en danst op de oudbakken son.

Omdat Yusa al haar liedjes zelf schrijft, zowel de tekst als de muziek, en wel iets met jazz heeft, rept het persbericht van Joni Mitchell. Qua geluid is er met Mitchell echter geen verwantschap en kan men beter denken aan Joan Armatrading. De stemovereenkomst met de laatste – dik, gespannen en diep uit de keel – geldt zelfs een lastig mankement: een tonale onvastheid die zich wreekt bij hoge noten en lastige intervallen.

Op de cd blijft dat keurig binnen de perken maar in het BIMhuis waar de zenuwen gieren gaat Yusa soms een flink eind richting vals. Gemakkelijk is het natuurlijk ook niet: een studio-productie met zo'n twintig musici inclusief strijkers neerzetten met een groepje van vier. Waaruit de drummer te elfder ure verdwenen is en de tweede stem-zangeres als een schuw vogeltje ongelukkig op een stoel blijft zitten.

Er moest in het BIMhuis dus worden geïmproviseerd, maar dat werd met verve gedaan. Yusa zelf speelde naast een degelijke portie klauwgitaar ook basgitaar en piano, en pianist/arangeur Roberto Carcasses gebruikte als pianokruk een cajón oftewel grote kist waarop hij met welgemikte roffels voor drummer speelde. Yusa overtrof soms haar cd. Ze laat zich inspireren door jazz , funk, `Brasil' en meer en dat stempelt haar tot een echte wereldmusica, maar veel belangrijker is natuurlijk dat ze prima liedjes schrijft. Het zwaargeladen `A las doce' en het geinige `Flash' zijn stukken die staan. Vergeleken met de popjes uit de toptien en de gebakken lucht van gladde latin-producers klinkt Yusa live nog sterker dan op de plaat, ontroerend onbedorven echt.

Concert: Yusa met band. Gehoord: 7/5 BIMhuis, Amsterdam. Verder: 8/5 Rotterdam, 9/5 Antwerpen, 10/5 Utrecht.