WAT DOEN DE KINDEREN

Speuren naar kleuren

Het gele huis, zonnebloemen, blauwe akkers: Vincent van Gogh gebruikte in zijn schilderijen veel kleuren. Wil je meer weten over `kleurgebruik in de kunst en natuur' ga dan op ontdekkingsreis op de Van Goghexpositie in het Kröller-Müllermuseum en in de Beeldentuin van het Nationale Park De Hoge Veluwe. De tocht voert door het Park, de beeldentuin en het en is voor kinderen van 7 t/m 13 jaar.

Het boekje Speuren naar Kleuren voor kinderen kost €1 en de toegang tot het Bezoekerscentrum van het Nationale Park de Hoge Veluwe en het Kröller-Müller Museum, Otterlo is €5 voor kinderen en €10 vanaf 13 jaar. Inl www.hogeveluwe.nl

Kunst maken

Terwijl ouders de Amsterdamse KunstRAI bezoeken kunnen kinderen ook aan de slag als kunstenaar op zaterdag 10 mei in twee workshops Kinderen en Kunst. Van 13 tot 14u30 uur gaan ze juwelen ontwerpen met kunstenaar Robert Smit en van 15 tot 16u30 schilderen onder leiding van kunstenaar Tim Ayres. Zowel op zaterdag als zondag is er ook gratis, professionele kinderopvang op de KunstRAI zodat ouders rustig de beurs kunnen bezoeken en kunst kunnen bekijken.

Workshops Kinderen en kunst op za 10 mei voor kinderen van 6 tot 12 jaar van 13-14u30 juwelen ontwerpen en van 15-16u30 schilderen. Aanmelding via Rixt@stedelijk.nl Workshops en toegang voor kinderen gratis. Toegang vanaf 13 jaar €10, met CJP €8. Voor informatie over de KunstRAI zie ook Galerie deze week of www.kunstrai.nl

Concert geven

Wie herinnert zich niet het Irakese jongetje Ali Ismail Abbas, die niet alleen zijn hele familie, maar ook zijn armen bij een bombardement op zijn huis in Bagdad had verloren. Via het Internationale Rode Kruis is Ali uiteindelijk buiten Irak geholpen, maar voor andere kinderen die door de oorlog zijn getroffen is nog veel geld nodig. Daarom geven de leden van het Junior Orkest en het Groninger Kinder- en Jeugdkoor, zo'n honderd jonge muzikanten in de leeftijd van 4 tot 20 jaar, zondag 11 mei in Groningen een benefietconcert voor al die kinderen uit Irak. UNICEF zal voor een goede besteding van het geld zorgen en burgemeester Jacques Wallage van Groningen woont het concert ook bij. Op het programma staan werken van o.a. Mozart, Brodszky en Lloyd Webber.

Benefietconcert op zo 11 mei van 20u-21u in de Nieuwe Kerk, Nieuwe Kerkhof 1, Groningen. Toegang €5. Res niet mogelijk. Na afloop van het concert zal er een collecte worden gehouden.

Onder water lopen

Onder water lopen, jezelf met waterkleding en attributen versieren, de mooiste kaart of brief via flessenpost versturen en een mooie ketting van allerlei lekkere visjes maken. Ter gelegenheid van het eerste lustrum van Zwembad de Regentes zijn er bijzondere workshops voor kinderen van 5 jaar en ouder op vrijdag 9 mei over De Onderwaterwereld van het Theater. Mums verkleed als zeevrouwen laten een spannende wereld zien. En er zijn ook nog fotosessies, waarbij kinderen zichzelf laten fotograferen.

Onderwaterworkshop op 9 mei om 15u in Theater Zwembad De Regentes, Weimarstraat 63, Den Haag. Res 070-3637798 of via de website: www.deregentes.nl Inl ook op www.deregentes.nl Speciale lustrumprijs: €2,50.

Moederdag vieren

Dit weekend is het dubbel feest in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, want het museum is verbouwd en wordt officieel geopend en zondag is het moederdag. Op die dag is er een verkenningstocht in het nieuwe gedeelte van het museum en daar gaan moeder en kind surrealistische portretten bekijken. Surrealistische portretten zijn vreemd, omdat bij sommige schilderijen de gedachten van de geportretteerden ook te zien zijn. Zo droomt de één bijvoorbeeld van een andere spiegelbeeld en de ander van een oor als neus. De Moederdagactiviteit (11 mei) is van 11-12u30 en er is plaats voor 15 kinderen en 15 moeders. Op zaterdag 17 en zondag 18 mei zijn er ook surrealistische verkenningstochten, maar dan zonder moeder.

Surrealistische Moederdagverkenningstocht door Museum Boijmans Van Beuningen op zo 11 mei van 11-12u30 voor kinderen van 6 t/m 11 jaar en hun moeder. Herhaling van de tocht - alleen voor kinderen - op za 17 en zo 18 mei. Activiteiten gratis. Res 010-4419475.

Wandelen

Zo hier en daar steken de pluizige kopjes van jonge spechten uit hun holen en de koolmezen zijn ook al bezig met hun tweede broedsel. De vogelkers staat in bloei en als het mooi weer is hoor je het gezoem van bijen. Woensdag 14 mei organiseert Staatsbosbeheer bij het Boomkroonpad in Drouwen een speciale kindermiddag met als thema Lente in het Bos. Op deze middag gaan kinderen samen met de boswachter op stap om in het bos naar allerlei lenteverschijnselen te speuren. Hierbij kan je denken aan ontluikende eikenknopjes, bloeiende esdoorntakjes, kwetterende jonge spechten in het speelbos of de snelle rugzwemmers die door de bosven schieten. De middag begint om 14u, duurt tot ongeveer 16u en is voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Lente in het Bos, wandeling met de boswachter op wo 14 mei van 14-16u voor kinderen van 6 tot 12 jaar bij bezoekerscentrum van het Houtvester Kuhnhuis, Steenhopenweg 4 , Drouwen. Res 0592-377305. Kosten €2,50 per kind. Trek vooral kleren aan die vuil mogen worden. Laarzen en een schepnetje zijn ook handig!

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl