Voorkeur Film

24 Hour Party People

,,Als je moet kiezen tussen de waarheid en de legende, kies dan de legende'', zegt Tony Wilson in 24 Hour Party People, de film van Michael Winterbottom over de periode van 1976 tot 1992 waarin Manchester de navel van de muziekwereld was. Van het eerste optreden van punkband Sex Pistols tot de sluiting van dansclub Hacienda. Tony Wilson is in 24 Hour Party People de zelfverklaarde profeet van dat tijdperk. Hij begint bij het platenlabel Factory Records om de muziek van bands als Joy Division en de Happy Mondays te verspreiden en organiseert concerten. 24 Hour Party People lijkt op een documentaire, maar is het niet. Winterbottom vermomde de fictie over deze episode in de Britse popgeschiedenis zo goed als waarheid, dat hij er nog fantastischer door wordt.

Regie: Michael Winterbottom. Met: Steve Coogan, Lennie James, Paddy Considine, Danny Cunningham, Sean Harris, Shirley Henderson. In 7 bioscopen.

Hop

De Vlaams-Waalse coproductie Hop, debuut van regisseur /schrijver Dominique Standaert, is opgenomen in helder zwart-wit. Zijn weldadig boze tragikomedie gaat over de strijd tussen culturen: die van Afrikaanse immigranten met hun overlevingsstrategieën en die van Belgische burgers, bang overspoeld te worden door barbaren van over zee.

Regie: Dominique Standaert. Met: Jan Decleir, Kalomba Mboyi, Alexandra Vandernoot, Emile M'penza, Serge-Henri Valcke. In: Het Ketelhuis en Cinecenter, Amsterdam; `t Hoogt, Utrecht; Lux, Nijmegen; Chassé, Breda.

Western

Ter gelegenheid van het eeuwfeest van Edwin S. Porters The Great Train Robbery (1903) presenteert het Filmmuseum een dwarsdoorsnee van het meest visuele filmgenre, dat vooral ook diende om de eenwording van de Amerikaanse natie te mythologiseren. Het programma is zeer divers en bevat zowel klassiekers van bijvoorbeeld John Ford en Howard Hawks als persoonlijke, opmerkelijke B-films uit de jaren vijftig van regisseur Budd Boetticher.

100 jaar western. De vele gezichten van een genre. 8 mei t/m 2 juli. Filmmuseum, Amsterdam.

Zeemansvrouwen

Verfilming in 1930 van Herman Boubers volkstoneelstuk Zeemansvrouwen moest de eerste Nederlandse geluidsfilm worden, maar geldgebrek deed regisseur Henk Kleinman besluiten tot een zwijgende versie met tussentitels. Filmcomponist Henny Vrienten componeerde er ruim zeventig jaar later muziek bij, en reconstrueerde ook, in samenwerking met liplezers en toneelschrijver Lodewijk de Boer, de synchrone dialogen. Het resultaat is wonderlijk en fascinerend.

Regie: Henk Kleinman (1930), Henny Vrienten (geluidsversie, 2003). Filmmuseum, A'dam zo 11 mei 15u45u