Voorkeur Beeldende Kunst

Koen Vanmechelen

De kans is groot dat de belangrijkste kunstwerken van Koen Vanmechelen deze week niet op de Kunstrai te zien zullen zijn. In opdracht van de Belgische overheid kunnen ze elk moment vernietigd worden. Vanmechelen (Sint-Truiden, 1965) maakt kippen. Sinds 1998 kruist hij nationale kippenrassen met elkaar. Hij begon met de Mechelse koekoek en de poulet de Bresse. Na België en Frankrijk volgden de redcap (Engeland), de Jersey giant (Amerika) en het Dresdner Huhn (Duitsland). In Amsterdam zou het resultaat van de paring van de hieruit voortgekomen kip met de Nederlandse uilebaard getoond worden. Nu is hun kooi leeg. Ook kunstzinnige kippen mogen niet vervoerd worden. De vogelpest is aangetroffen op een bedrijf in Vanmechelens woonplaats Meeuwen-Gruitrode, waar hij inmiddels vijf generaties kippen heeft lopen. De kunstenaar zal nu op de Kunstrai naast een lege kooi foto's en video's van zijn bastaarden en opgezette dieren laten zien. Levende dieren zijn al vaker in de kunst gebruikt. Kurt Schwitters liet in de jaren twintig van de vorige eeuw marmotjes door zijn Merzbau in Hannover lopen. De voorbeelden worden naarmate we dichter bij nu komen steeds talrijker. Levende varkens, vinken, vliegen, muggen, mieren, ze zijn de afgelopen jaren allemaal de kunst binnengehaald. De kippen die Vanmechelen voor zijn project uitzoekt, zeggen volgens hem bijvoorbeeld iets over het land waar ze vandaan komen. Zo roept de Mechelse koekoek met zijn logge lichaam en zware poten figuren van de Vlaamse schilder Permeke op. Samen vertellen de dieren een verhaal over globalisering, nationalisme en racisme. Zo sluipt de illusie toch weer de kunst binnen. Kippen zijn net mensen.

The Cosmopolitan Chicken Mechelse Dresdner Desire t/m 22 juni in het Vlaams Cultureel Centrum De Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam. GEM-technologie en Fotomanipulatie' t/m 11 mei op de Kunstrai, Amsterdam.

Boris Mikhailov

Boris Mikhailov (1938) is vastbesloten niet nogmaals delen van de Russische geschiedenis te laten uitwissen, zoals in de jaren dertig. De foto's in de Hallen in Haarlem zijn verbijsterend. Mikhailov documenteert het verval en het einde van het socialisme in Rusland. Door de opkomst van het kapitalisme raakten velen dakloos en aan de alcohol en de drugs. Mikhailov maakte opnamen van mensen op de rand van de dood. Hij fotografeerde hen met liefdevolle blik.

Boris Mikhailov: Case History t/m 9 juni in De Hallen, Grote Markt 16, Haarlem. Diza 11-17u, zo 12-17u.

Robert Wevers

Robert Wevers (Hengelo, 1963) werkte jaren als schilder, maar stapte over op de fotografie. Op Wevers' eerste solotentoonstelling in Deventer, lijken zijn vroege foto's wat geforceerd, maar hij is een snelle leerling. Hoogtepunt is Pruim, een recent werk. Aan een pruimentak met dikke bladeren hangen twee blauw-paarse vruchten. De ene rot en verschrompeld, de andere aangevreten door vogels. Het oranje gele vruchtvlees lijkt van binnenuit prachtig licht te geven.

Robert Wevers. Bergkerk, Bergkerkplein 1, Deventer. Di t/m zo 11-17u. T/m 9 juni.

Woody van Amen

Woody van Amen (1936) raakte begin jaren '60 in de ban van de pop art. Hij experimenteerde erop los met het toen nieuwe perspex, aluminium, neonbalken en zelfs met 20.000 kilo zware ijsblokken die hij smolt tot grillige vormen. Van Amens werk wordt in Nijmegen getoond samen met dat van tijdgenoten. Recent werk van van Amen ook in Rotterdam.

Woody van Amen. Van pop art tot nieuwe romantiek t/m 22 juni in Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen. Inside outside, upside downside: Woody van Amen & Global Dimensions t/m 22 juni in het Chabot Museum, Museumpark 11, R'dam.

En verder

Kubistisch Avontuur. Werk van Herbin, Metzinger en Tobeen in Nederlandse collecties t/m 15 juni in Museum de Wieger, Oude Liesselseweg 29, Deurne. Di-zo 12-17u; Emil Nolde. Pionier van het Expressionisme t/m 1 juni in Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17u; Kunst uit de Kaap; Hollandse en Vlaamse meesterwerken t/m 15 juni in het Bonnefanten Museum, Av Ceramique 250, Maastricht. Di-zo 11-17u; Hendrick Goltzius (1558-1617). Tekeningen, prenten en schilderijen t/m 25 mei in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dag 10-17u.