Voor overval 17 jaar cel geëist

Officier van justitie M. Bode heeft gisteren voor de rechtbank in Rotterdam zeventien jaar gevangenis geëist tegen de man die ze beticht van een overval ,,met extreem geweld'' op een supermarkt in Spijkenisse. Bij de overval, in juli vorig jaar, werd een twintigjarige man doodgeschoten, zijn negentienjarige vriendin kreeg een kogel in haar wang.

De 34-jarige verdachte P.V. ontkende voor de rechtbank stelselmatig en gaf zijn 40-jarige medeverdachte J.T. de schuld. De officier eiste vijf jaar gevangenisstraf tegen T., omdat ze hem medeplichtig vindt aan deze overval, en nog een andere, die V. kort daarvoor in Spijkenisse had gepleegd.

Ook bereidden de twee een derde overval voor, maar die werd op het laatste moment afgeblazen. T. had gewerkt voor alle drie de betrokken bedrijven en verschafte V. de voor de overvallen benodigde informatie. Op die manier loste hij telkens een beetje af van een schuld die hij bij V. had.

Volgens justitie is het beeld dat uit de vele getuigenverklaringen naar voren komt duidelijk. V. pleegde 15 juli 2002 de overval waarbij Leon Notenboom, een talentvol wielrenner uit Spijkenisse, de dood vond. Na het fatale schot maakte de overvaller zich zonder buit uit de voeten.

Hij was tegen sluitingstijd de Bas van der Heijden-supermarkt binnengekomen door zich te verstoppen in een vuilcontainer, die werd binnengehaald. Vervolgens zette hij een bivakmuts op, bedreigde de aanwezige personeelsleden met een pistool en knevelde hen. Geld uit de kluis konden ze hem niet geven, want het personeelslid met de kluissleutel was al naar huis.

Met een smoes werd de werkneemster met die sleutel teruggelokt naar de zaak, waar ze zich meldde bij de achteringang. Door het kijkgaatje in de deur zag V. een blauw shirt. Hij trok de deur open en schoot omdat hij dacht dat er een bewaker of politieman stond, verklaarde zijn medeverdachte aan wie hij zijn daad zou hebben opgebiecht.

In plaats van een politieman stond Notenboom daar, die zijn vriendin vergezelde toen die even terug naar haar werk ging. Het schot doodde hem en verwondde zijn vriendin aan het hoofd. ,,Ze is door het oog van de naald gekropen'', oordeelde de officier van justitie.