VN-missie in Oost-Congo is omsingeld

De VN-missie in het Oost-Congolese Bunia wordt sinds gisteren belegerd door zwaar bewapende strijders van de Lendu-stam. Op het terrein van de VN-missie hebben zo'n 1.500 leden van de Hema-stam een veilig heenkomen gezocht.

Ze waren gevlucht voor Lendu-strijders die wilden afrekenen met hun eeuwige rivalen. Bij een slachting in Drodro, op tachtig kilometer afstand van Bunia, zijn vorige maand zeker 500 Hema's gedood.

De situatie is volgens VN-vertegenwoordigers ,,buitengewoon ernstig''. De Lendu-strijders hebben gisteren een VN-vliegtuig beschoten. Ze controleren inmiddels het vliegveld van Bunia. De circa 400 Uruguaanse militairen die in Bunia zijn gelegerd, hebben het vuur van de omsingelaars beantwoord, volgens een woordvoerder ,,uit zelfverdiging''.

Volgens een hooggeplaatste VN-vertegenwoordigers brengt de bezetting in Bunia de hele vredesoperatie in Congo in gevaar. Op papier is het na drie jaar burgeroorlog eindelijk vrede in Congo. Eind deze maand wordt volgens plan een overgangsregering geïnstalleerd waarin de belangrijkste rebellengroepen en de ongewapende oppositie vertegenwoordigd zijn. Maar in de Oost-Congolese provincie Ituri gaan de gevechten onverminderd door. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft daarover dinsdag nog zijn bezorgdheid uitgesproken.

De noodsituatie in Bunia ontstond nadat 5.000 man aan Oegandese troepen zich een dag eerder hadden teruggetrokken uit de provincie Ituri. Dat deden ze veel later dan ze met de VN en de Congolese regering hadden afgesproken, volgens de Oegandezen omdat hun aanwezigheid noodzakelijk was om de orde te bewaren, volgens de Congolezen omdat ze hun economische belangen in het gebied wilden veiligstellen. Voor de terugtrekking voorspelde de Oegandese commandant Kale Kayihura een bloedbad. Bij etnische botsingen tussen Hema's en Lendu's zijn de afgelopen jaren volgens Amnesty International zeker 50.000 doden gevallen. Een half miljoen mensen moest vluchten. De Lendu's werden de laatste tijd door het Oegandese leger gesteund.

Waarnemers in Oost-Congo vermoeden dat de omsingeling van de VN-missie een politieke achtergrond heeft. Ze moet bewijzen dat de VN niet in staat zijn om de strijdende partijen in Ituri te strijden. Ze moet ertoe leiden dat de VN worden gedwongen om de hulp in te roepen van het Oegandese leger. Dan zouden de Oegandezen met internationale steun hun economische belangen in de provincie kunnen blijven behartigen.