Veronica verliest zendtijd

Veronica raakt zijn televisiezendtijd kwijt. De jeugdzender Nickelodeon gaat per 1 september 24 uur per dag uitzenden. Daarmee komt een eind aan de kanaaldeling van Veronica en Nickelodeon. Een woordvoerder van Veronica heeft dat gisteren bevestigd.

Op dit moment spreekt de interim-directie van Veronica met verschillende `strategische partners' over samenwerking. Volgens de woordvoerder kunnen dat zendgemachtigden zijn, maar ook een uitgeverij of een radiostation.

Veronica begon op 1 september 2002 met uitzenden op het kanaal van Nickelodeon. Tot 19.00 uur 's avonds vertoont het kanaal geweldloze kinderprogramma's, overwegend cartoons, daarna komt Veronica met een fors aandeel seks in de programmering. De combinatie leidde tot bezwaren van programmaraden en adverteerders.

De programmaraad Groningen-Drenthe heeft gisteren het advies ingetrokken om CNN van de kabel te halen ten gunste van een andere nieuwszender, concurrent Euronews.

De raad heeft hiertoe besloten na een stortvloed van klachten van tv-kijkers uit de regio, en berichtgeving in de media. ,,We hebben de gehechtheid aan CNN onderschat'', aldus voorzitter G. Horstmann. Essent had al aangekondigd het advies naast zich neer te leggen en CNN op de kabel te houden.

De programmaraad vond aanvankelijk dat Euronews beter op de kabel zou passen omdat het een `Europese invalshoek'' aan het wereldnieuws zou kunnen geven. Dit werd geprefereerd boven een Amerikaanse.

Daarop werd de raad verweten anti-Amerikaans te zijn, maar dat is onjuist, zei Horstmann eerder in deze krant. ,,We zijn niet anti-Amerikaans, maar pró Europees.'' CNN voerde aan dat de zender die in Europa te zien is, óók Europees is. Deze heeft een andere programmering dan de Amerikaanse moederzender.