Tweemaal appel bij lam

Zeer geschikt als groenten bij bijvoorbeeld gegrilde lamskoteletten of een lamsbout is dit gerecht voor 4 personen. Als aardappel kan ik uiteraard de nieuwe kleine aardappeltjes aanraden. Maar ook de zogenaamde rattes of in gelijke stukken gesneden, geschilde vastkoker (Nicola) of iets bloemige soort (Santé) zijn goed bruikbaar. Elke aardappel heeft een specifieke smaak. Neem een favoriete aardappel. Kies wat appel betreft voor een zure (Granny Smith) of zoet-zure appel.

Bereiding: Haal de velletjes van de tenen knoflook en snijd ze in plakjes. Snijd de gepelde uien in dunne ringen. Verhit olie in een braadpan. Draai het vuur lager en fruit de uiringen met de knoflook zacht en glazig. Bak het venkelzaad even mee. Bij de meeste supermarkten zoek je bij de kruidenafdeling vergeefs naar venkelzaad. Bij natuurvoeding- en kruidenwinkels heb je meer kans. Doe de aardappelen en de laurierbladen in de pan. Giet er zo'n 400 ml water bij en breng aan de kook.

Draai het vuur lager en kook de aardappelen in gezelschap van ui en knoflook en venkel in circa 20 minuten gaar. Controleer tussendoor de waterstand. De aardappelen mogen niet aanbranden. Voeg eventueel tussentijds extra water toe. Schil intussen de appels. Snijd de appels in vieren en verwijder klokhuizen en pitten. Snijd de appelparten in kleine stukjes. Giet de aardappelen eventueel af. Stoom ze droog. Zet de pan op een warmhoud/kookplaatje. Verwijder de laurierbladen. Schep de stukjes appel en yoghurt door de hete aardappelen. Laat de yoghurt warm worden. Schep deze dubbele appelschotel in een warme schaal en dien meteen op.