Toon Siepman ook naar technische staf van de Spaanse hockeyselectie

Toon Siepman is toegevoegd aan de technische staf van de Spaanse hockeyselectie. De assistent-coach van hoofdklasser Oranje Zwart uit Eindhoven sluit zich eind volgende maand aan bij de ploeg die op 18 juni begint met de voorbereiding op het Europees kampioenschap, begin september in eigen land.

Siepmans aanstelling kwam tot stand op initiatief van bondscoach Maurits Hendriks, de Nederlander die sinds het wereldkampioenschap in Maleisië (maart 2002) de Spaanse selectie leidt. ,,Toons kennis en inzicht staan buiten kijf. Inhoudelijk kunnen wij het zeer goed met elkaar vinden'', verklaart Hendriks de uitbreiding van zijn begeleidingsteam.

Siepman (50) was internationaal eerder actief als assistent-coach van Canada, vóór en tijdens de Olympische Spelen in Sydney (2000), en als strafcornertrainer bij België, Pakistan en Zwitserland. Hoewel de korte hoekslag Siepmans specialiteit is, gaat de voormalig hoofdcoach van onder meer Push, Den Bosch en MOP bij Hendriks aan de slag als diens assistent. Daarnaast gaat hij trainingscursussen verzorgen.

Hendriks (42) trad twee jaar geleden, vlak na zijn gedwongen vertrek bij olympisch kampioen Nederland, in dienst van de Spaanse hockeybond. Na een jaar werkzaam te zijn geweest als technisch directeur, volgde de oud-doelman vorig jaar bondscoach Toni Forellat op. Sindsdien voerde hij een drastische verjonging door bij de ploeg die op een teleurstellende elfde plaats eindigde bij het WK in Kuala Lumpur.

Afscheid nam Hendriks onder anderen van oudgedienden als spits Xavier Arnau (30) en verdediger Ramon Sala (31). Zijn huidige basisploeg telt zeven spelers die ruim anderhalf jaar geleden bij het WK voor junioren (tot 21 jaar) in Hobart beslag legden op de vijfde plaats. Hendriks: ,,Spanje heeft te lang vastgehouden aan de groep die in Atlanta (Olympische Spelen 1996, red.) en in Utrecht (WK 1998, red.) tweede werd.''

Spanje aast bij het EK in Barcelona, net als Nederland en titelverdediger Duitsland, op rechtstreekse kwalificatie voor de Olympische Spelen. Alleen de winnaar van het twaalflandentoernooi plaatst zich voor de Spelen. Spanje is ingedeeld bij België, Duitsland, Frankrijk, Ierland en Rusland. In poule B spelen Nederland, Engeland, Italië, Polen, Schotland en Zwitserland.