Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over de financiële situatie in het Nederlandse betaalde voetbal en aandacht voor Amerikanen van Arabische afkomst die sinds de aanslagen van 11 september te maken hebben met discriminatie, intimidatie en agressie. Ned.1, 20.25-20.57u.

Rondom tien. Debat met journalist Gerard van Westerloo, oud-minister Tineke Netelenbos, PvdA'er Diederik Samsom, Leefbaar Rotterdam-raadslid Sjef Siemons en teleurgestelde kiezers over beloftes van politici en politiek Den Haag. Ned.1, 21.55-22.40u.

Nova. Over het grote verlies van KLM en het schrappen van zo'n 2.000 banen. Verder in de serie over recessie in Nederland aandacht voor schuldsanering en een gesprek met de winnaar van de Libris Literatuurprijs Abdelkader Benali. Ned.3, 22.20-23.17u.

DOCUMENTAIRE

Histories: Macho-verdriet. Portret van topatleet Serge Reding die moeiteloos met honderden kilo's speelde maar op den duur moeite kreeg met zijn eigen bestaan. Canvas, 21.00-21.45u.

Zembla: Ontslagen. Er raast een ontslaggolf door het land na jaren van onafgebroken groei. De werkloosheid in Nederland stijgt snel. Een verwende generatie wordt wakker geschud door deze ontwikkeling. Met o.a. SER-voorzitter H. Wijffels. Ned.3, 21.13-22.00u.

MUZIEK

Jazz: Legendarische jazzmusici. Concertfragmenten en interviews van North Sea Jazz 2002 met het Archie Shepp Quartet, de Heath Brothers en het Charles Lloyd Quartet. Ned.3, 0.02-1.03u.

PRAATPROGRAMMA

Testbeeld. Nieuwe Revu-journalist Erik Noomen voelt `De Zwarte Weduwe' Florentine Rost van Tonningen aan de tand over berouw. Hij doet dat met behulp van een karaktertest. Veronica, 20.00-20.30u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken Mark Rutte, schrijfster Heleen van Royen en Fuad Hussein die wellicht minister in Irak wordt. RTL4, 22.30-23.30u.

FILM

.The Thomas Crown Affaire (Norman Jewison, 1968, VS). Met Oscar bekroond liedje The Windmills of Your Mind siert weelderige productie met Steve McQueen als miljonair die bankroof beraamt en Fay Dunaway als verzekeringsinspecteur. In 1999 volgde een overbodige remake met Pierce Brosnan. Net5, 20.30-22.35u.

.Raising Arizona (Joel en Ethan Coen, 1987, VS). Tweede film van gebroeders Coen is een'hyperbolische komedie met het idioom van een stripverhaal en haalt satirisch uit naar het conventionele Amerikaanse gezinsleven. Ongewenste kinderloosheid van kruimeldief Nicolas Cage en politieagente Holly Hunter doet hen besluiten een baby te ontvreemden uit het met een vijfling gezegende gezin van een meubelgigant. RTL5, 20.30-22.15u.

Blade (Stephen Norrington, 1998, VS). Door Theo van de Sande gedraaide actiethriller gaat geen vampiercliché uit de weg. Wesley Snipes voert eenmansoorlog tegen vampiergemeenschap die een groot deel van de mensensamenleving blijkt te bestieren. RTL5, 22.15-0.30u., met reclame.

.Yeelen/La lumière (Souleymane Cissé, 1987, Mali). Authentieke film van Malinees Cissé valt niet echt te doorgronden en vertelt in een opeenvolging van intrigerende beelden een mythisch verhaal over de strijd tussen vader en zoon die elkaar met magische attributen in de apocalyptische zonnegloed vernietigen. TV5, 22.30-24.00u.

Mr. Wonderful (Anthony Minghella, 1992, VS). Amerikaans debuut van de Britse regisseur van Truly, Madly, Deeply is een kleine romantic comedy over de pogingen van elektromonteur Matt Dillon om zijn ex-vrouw Annabella Sciorra aan een nieuwe partner te koppelen, zodat hij geen alimentatie hoeft te betalen. Net5, 22.35-0.25u.

RADIO

Urubicha. Over het Spaanse spookstation Canfranc. Zie radio-vooraf. Radio 4, 19.00-20.00u.

Kunststof. Gesprek met Jan Fontijn, de biograaf van Frederik van Eeden, over zijn roman Biefstuk en Benzine. Het is het verhaal van de jongste zoon uit een groot katholiek middenstandsgezin in Amsterdam tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Radio 1, 19.04-20.00u.

Ver weg. Over de schoonheid van dagelijks geluid en het afstandsbesef van blindgeboren mensen. Geluidskunstenaar Cilia Erens maakt een ontdekkingsreis in de wereld van de blindgeboren pianist Bert van den Brink en besluit hem vanuit Venetië – stad zonder auto's – een geluidsansichtkaart te sturen. Morgen, 747AM, 16.02-16.45u.