Stuff that makes you feel better!

Geigertellers, wolkenkrabberparachutes en beschermingspakketten tegen SARS. Safer America, 's werelds eerste winkel in Homeland Security, boort een nieuwe markt aan.

De boetiek met de onheilspellende naam `Safer America' is gevestigd op nog geen vijfhonderd meter afstand van Ground Zero in New York. De in een keurige winkelstraat – hier doet Wall Street zijn boodschappen – gesitueerde onderneming is ,,'s werelds eerste winkel gespecialiseerd in homeland security'', in staatsveiligheid.

In de etalage wordt een video vertoond die instrueert hoe je met een parachute uit een wolkenkrabber moet springen. Binnen, onder aangenaam zacht licht, staat een tiental verschillende soorten gasmaskers opgesteld – waaronder eentje speciaal voor kinderen. In de schappen liggen geigertellers, antistralingsmedicijnen, kogelvrije vesten en waterfilters. Het zal duidelijk zijn: bij Safer America verkopen ze van alles om je tegen terrorisme en ander modern onheil te beschermen.

Uiteraard zijn zulke spullen ook in ouderwetse dumpstores te vinden, maar dat zijn doorgaans groezelige winkels die vooral worden bezocht door mannen met kaalgeschoren hoofden, veel tatoeages en een groot gebrek aan vertrouwen in de overheid. Safer America daarentegen wil de Hema van de homeland security worden. De missie van de winkel is de survival kit net zo gangbaar maken als een rookmelder. De klandizie van Safer America weerspiegelt deze filosofie. Een vrouw in een grijs mantelpak bewondert een paspop gehuld in een doorzichtig plastic pak en gasmasker. ,,Dit is momenteel onze bestverkopende biohazard suit, het beschermt tegen chemische en biologische aanvallen'', vertelt de verkoopster. ,,We hebben natuurlijk ook de Deluxe Family Kit voor 975 dollar. Die bevat twee fullsize pakken en eentje voor de baby. Verder nog gasmaskers, laarzen, handschoenen, afplaktape, een zaklantaarn en natuurlijk No-Rad Potassium Iodide Pills.''

Dat laatste item was tot enige weken geleden de bestseller uit het assortiment,vertelt de eigenaar van de winkel, Frederic Samana. ,,Toen de oorlog in Irak uitbrak, waren veel mensen bang voor een terroristische aanslag met een `vuile bom'. Die jodiumtabletten verminderen het risico op kanker als je aan straling blootgesteld bent geweest.'' De pillen komen in doosje van twintig stuks en worden aangeprezen met de wervende tekst Buy a box for Each Family Member!

Nu de oorlog voorbij is, doemen er gelukkig voor Safer America andere gevaren op. Recentelijk blijken de klanten bezorgd over SARS en uiteraard heeft Samana ook daar de oplossing voor. Trots toont hij de SARS Protective Kit. Bestaande uit een doosje chirurgische maskers, latex handschoenen en ontsmettende doekjes. In de aanbieding voor 119 dollar.

Altijd goed voor een gestage omzet is de Evacuchute, een parachute waarmee je uit een wolkenkrabber kunt springen. De enige garantie die Samana daarop overigens wil geven is dat de drager de sprong van ten minste 40 meter hoog zal `overleven'. ,,Een paar gebroken benen is beter dan de dood'', stelt hij nuchter vast.

Natuurlijk valt er niet te discussiëren over het feit dat de werknemers van het World Trade Center op 11 september 2001 maar wat graag zo'n parachute tot hun beschikking hadden willen hebben. Maar toch: exploiteert Samana met zijn winkel niet de angsten van New Yorkers? Van overheidswege wordt bijvoorbeeld het gebruik van gasmaskers afgeraden, omdat het makkelijk is met zo'n ding te stikken. En het ministerie van Homeland Security vindt de producten van Safer America niet noodzakelijk.

,,Er is vraag naar. Ik lever het. Zo simpel is het'', reageert Samana op de kritiek. ,,Maar ik geef mensen geen valse illusies. Ik vertel ze precies wat ze wel en wat ze niet van mijn producten mogen verwachten. Het zijn geen wondermiddelen. Mijn klanten zijn bang. Maar iemand die op Wall Street in een kantoorgebouw op de 40ste verdieping werkt en een parachute koopt voelt zich opeens veel meer op zijn gemak. This stuff makes them feel better. En wat is daar nou mis mee?''

De gasmaskers en de SARS Protective Kits zijn volgens Samana niet aan te slepen. Al wordt bij mijn bezoek de deur bepaald niet plat gelopen, Samana zegt dat hij – vooral via zijn website – uitstekende zaken doet: hij verstuurt zelfs spulletjes naar Nederland. Binnenkort worden in New York nog twee nieuwe winkels geopend en filialen in andere grote steden in Amerika liggen in het verschiet.