Speciale vakantie `volslanke' reiziger

Reisorganisatie Arke stort zich op een nieuwe doelgroep: `volslanke vakantievierders' (bedoeld wordt: corpulent). Speciaal voor mensen met overgewicht organiseert de touroperator deze zomer een reis naar Cancun in Mexico. In het vliegtuig zijn extra brede stoelen beschikbaar en de vakantieclub Freedom Paradise is berekend op mensen die van nature wat extra kilo's meenemen.

De deuren zijn extra breed en hoog, op de kamers staan `king-size' bedden van 1.52 meter breed en op verzoek is er een sterke hangmat voor het terras beschikbaar. De Mexicaanse vakantieclub is recentelijk speciaal aangepast aan de wensen van dikke mensen, volgens Arke als eerste vakantiebestemming in de wereld.

Volslanke vakantievierders voelen zich nu vaak miskend. ,,Veel hotels zijn vaak niet ingesteld op mensen die extreem lang of zwaar zijn'', zegt een woordvoerder van Arke. Daarnaast signaleert de reisorganisatie een zekere schroom bij dikkere mensen om ongestoord te gaan liggen zonnen. ,,Mensen voelen zich bekeken. Dat is niet prettig.'' Die last verdwijnt volgens de woordvoerder als zich meer mensen met overgewicht aan de rand van het zwembad verzamelen.

Arke waakt voor stigmatisering en benadrukt dat het vakantiehotel niet uitsluitend bedoeld is voor dikke mensen. ,,We richten ons ook op gezinnen waar soms maar één iemand extreem dik is. We willen niet dat dit een dikke mensenclub wordt'', aldus de woordvoerder.

Volgens de reisorganisatie kampen in Nederland 6 procent van de mannen en 9 procent van de vrouwen met ernstig overgewicht. Het eerste jaar verwacht Arke ,,enkele honderden'' klanten. Arke heeft (nog) geen plannen om vakantiereizen te organiseren voor bijvoorbeeld extreem lange of dunne mensen.