Rechter VS: rol Irak bij `11/9'

Een Amerikaanse federale rechter heeft gisteren Irak (mede)verantwoordelijk gesteld voor de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington. De rechter bepaalde dat een groep beschuldigden onder wie Osama bin Laden, zijn terreurnetwerk Al-Qaeda, de Talibaan, Afghanistan en de republiek Irak, meer dan 100 miljoen dollar schadevergoeding moet betalen aan de families van twee van de slachtoffers van de aanslagen. Daarbij erkende hij overigens dat de twee families de koppeling tussen Irak en Al-Qaeda maar ,,nauwelijks'' hadden aangetoond. Omdat de beschuldigden zich niet verweerden, was de bewijslast voor de eisers echter minder zwaar dan in een zaak waarin dat wel gebeurt, zei hij.

De Amerikaanse regering heeft het omvergeworpen regime van de Iraakse president Saddam Hussein beschuldigd van banden met Al-Qaeda, maar is er tot dusverre niet in geslaagd te bewijzen dat Irak bij de aanslagen van 11 september is betrokken. Baer zei dat veel van het door de eisers aangevoerde bewijsmateriaal, zoals tv-interviews met niet-geïdentificeerde Iraakse overlopers, uit de tweede hand was of zelfs ,,uit de zoveelste hand''. Zijn uitspraak was dan ook gebaseerd op verklaringen van twee getuigen-deskundigen, ex-CIA-directeur James Woolsey en de schrijfster Laurie Mylroie, al hadden beiden, aldus de rechter, ook maar ,,weinig echte feiten'' tegen Irak verschaft. Woolsey en Mylroie hebben beide vele jaren campagne gevoerd tegen Saddams regime.

Advocaten van de eisers toonden zich uitermate tevreden over het feit dat het principe van Iraakse verantwoordelijkheid was vastgesteld. Zij wezen erop dat deze uitspraak munitie vormt voor andere dergelijke zaken. Maar of hun cliënten ook aan de toegekende vergoeding kunnen komen, is nu de vraag. Ongeveer 1,7 miljard dollar aan bevroren Iraakse tegoeden is door president Bush bestemd voor de wederopbouw van Irak. Het is twijfelachtig of een nieuwe Iraakse regering bereid zal zijn om dit soort vergoedingen te betalen.

De twee torens van het World Trade Center in New York, die op 11 september 2001 instortten nadat ze waren doorboord door twee vliegtuigen, zijn nooit getest op brandveiligheid. Dat zegt een federale onderzoekscommissie op basis van eerste bevindingen naar het instorten van de torens. Het ondermijnt de verzekering van de stad New York dat het WTC aan alle bouwvoorschriften voldeed en dat de constructie een hevige brand kon weerstaan.