Premiersnakt naar vakantie

Demissionair minister-president Balkenende (CDA) snakt naar vakantie, heeft het ,,gigantisch druk'' gehad, maar is niet onder de indruk van de ,,bakken kritiek'' die hij heeft gekregen in het afgelopen jaar. Dat zegt de CDA-leider deze week in een vraaggesprek met het Vlaamse tijdschrift Humo.

Balkenende meent nu dat de formatiepoging met de PvdA is mislukt omdat de sociaal-democraten ,,in januari wel veel zetels hebben gewonnen, maar de inhoudelijke heroriëntatie is er nog lang niet''.

Dit in tegenstelling tot het CDA dat in 2002 ,,echt klaar was om te regeren''. Volgens Balkenende heeft zijn partij ,,oprecht geprobeerd een coalitie te vormen met de PvdA van Wouter Bos''. Maar het vertrouwen tussen beide partijen gedurende de onderhandelingen zou zijn ,,geërodeerd''in plaats van gegroeid. ,,De twee partijen schakelden de pers in om elkaar te bekladden.''

Balkenende heeft kritiek op de Belgische premier Verhofstadt die gedurende de Irak-crisis een top organiseerde met de regeringsleiders van Frankrijk en Duitsland. ,,Het is toch niet verstandig om over Europese defensie te praten zonder bijvoorbeeld Engeland?'', aldus Balkenende. ,,Zo krijg je verdeeldheid en kom je niet verder. Dus dat vond ik geen gelukkig initiatief van Verhofstadt.''

De affaire rond prinses Margarita noemt de minister-president een ,,erg vervelende toestand'' en een ,,opgeklopte familieruzie''. Zijn eigen optreden tijdens het Kamerdebat over die kwestie op 12 maart vergelijkt Humo met dat van een ,,stamelende schooljongen''. Balkenende erkent dat hij ,,niet scherp was die dag''. Maar hij zegt zich niet druk te maken om Haagse `insiders' die voorspellen dat hij geen fouten meer mag maken. ,,Ik ben niet belangrijk. [...] Wie niet met zichzelf bezig is kan heel wat kritiek hebben.''

Volgens Balkenende wordt hij ,,zeer intensief'' gevolgd door zijn ouders en vraagt hen hen ,,vaak'' om raad. ,,Ze zijn allebei bestuurders pur sang. Ze hebben heel veel ervaring met conflictsituaties in organisaties, dus kunnen ze me helpen om politieke verhoudingen in te schatten.''

Overigens zegt Balkenende dat hij ook te rade gaat bij oud-minister-president Lubbers (1982-1994), tegenwoordig Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties: ,,Ik vraag Lubbers ook vaak om raad.''