Pijn bij Bertelsmann

Bertelsmann is 's werelds grootste uitgever van gospelmuziek. Dat heeft de Heer er niet van weerhouden BMG, de muziekdivisie van het Duitse mediaconcern, dezelfde behandeling te geven als Job. De muziekomzet daalt: de helft van BMG's inkomsten is afkomstig uit de VS, zodat die nog verder zijn afgekalfd door de stijging van de euro ten opzichte van de dollar met 12,5 procent. Ook de zwakke prestaties van Random House, de divisie voor consumentenpublicaties van het concern, zijn verergerd door wisselkoerseffecten. Nadat het zichzelf had gefeliciteerd met de vooruitgang die in 2002 was geboekt bij het oprekken van de zwakke operationele marges, heeft Bertelsmann de pijn moeten ondergaan van een operationeel verlies vóór rente, belastingen en afschrijvingen van 58 miljoen euro over de eerste drie maanden van 2003.

Het enige lichtpuntje lijkt radio- en televisiezender RTL te zijn geweest, die zijn aandeel van de advertentiemarkt in Duitsland dit jaar tot nu toe met 3 procent heeft zien groeien en in Engeland met 1 procent – hoewel dat is gebeurd tegen de achtergrond van een problematische markt. Bertelsmann houdt voorlopig vast aan de voorspelling dat de operationele winst vóór rente, belastingen en afschrijvingen over heel 2003 zal toenemen. De winstcijfers van het concern trokken eind vorig jaar plotseling aanzienlijk bij, dus het is mogelijk dat dat dit jaar weer gebeurt. Maar intussen onderstrepen de slechte operationele resultaten het belang van de aanstaande verkoop van BertelsmannSpringer, de wetenschappelijke uitgeverij van het concern. De verzwakte kasstroom van Bertelsmann draagt vrijwel niets bij aan de vermindering van de schuldenlast van 2,7 miljard euro nu naar 2 miljard euro eind dit jaar. Een nader bericht over het afstoten van BertelsmannSpringer wordt later deze maand verwacht. Naar schatting is de uitgeverij 750 miljoen euro of meer waard, precies het bedrag dat nodig is. Maar als de divisie niet genoeg opbrengt om aan de schuldsaneringsdoelstellingen te voldoen, zullen de crediteuren zich afvragen hoe Bertelsmann die dan wil verwezenlijken.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.