Ozb in Baarn 67 pct. hoger

Het college van burgemeester en wethouders in Baarn wil de onroerendezaakbelasting (ozb) met 67 procent verhogen. Het college wil deze drastische stap zetten om uit de financiële problemen te komen. Door volgens de gemeente ,,onverwachte tegenslagen'' heeft Baarn momenteel een tekort op de begroting van 2,5 miljoen. Dat zal de komende drie jaar oplopen tot 4,5 miljoen.

De tegenvallers worden veroorzaakt door hogere kosten van de zorg, hogere bijdragen door de cao's en de stijging van de Algemene Bijstand.

Het college wil niet alleen de ozb verhogen, maar een heel pakket aan drastische maatregelen doorvoeren. Zo wil het ook snijden in onderhoud van gemeentelijk groen, brandweer, onderwijshuisvesting en subsidies van culturele instellingen zoals toneelverenigingen.

De inwoners van Baarn hebben eerder in een enquête laten weten dat ze geen verhoging van de ozb willen, maar volgens wethouder W. Lieberwerth (VVD) van Financiën kan het niet anders. ,,We willen toch een uitzondering maken. We moeten proberen de financiën weer sluitend te maken. Tot nu toe hadden wij jarenlang de goedkoopste tarieven in de provincie Utrecht, dat zal nu gelijkgetrokken worden.'' Lieberwerth zegt niet te willen korten op plekken waar mensen hun geld echt nodig hebben, zoals bij de Algemene Bijstand, en ook de subsidies voor de jeugd tot achttien jaar blijven overeind.

Voor verenigingen met weinig jeugdleden, zoals zangkoren, kunnen de aangekondigde bezuinigingen de nekslag betekenen. Lieberwerth is in gesprek met ongeveer tien koren, waarvan enkele direct zeggen te vrezen voor hun voortbestaan. ,,Ze hebben begrip voor de maatregelen, maar het doet pijn.''

Baarn verwacht dat de begroting met deze maatregelen in 2005 weer redelijk op orde kan zijn, al blijft er vermoedelijk een tekort van twee miljoen bestaan. Dinsdag vergadert de gemeenteraad over het voorstel.