OM NAAR UIT TE KIJKEN

FILM

The Matrix Reloaded

Het vervolg op de succesvolle sciencefictionfilm The Matrix (Larry en Andy Wachowski, 1999) heet The Matrix Reloaded en gaat op donderdag 15 mei in wereldpremière op het festival van Cannes (buiten competitie). Om piraten de wind uit de zeilen te nemen, komt de film, waarin Keanu Reeves opnieuw een virtuele wereld bewoont, bijna overal tegelijk uit: in Nederland ook op 15 mei.

MUSICAL

Musical Awards Gala

Welke musical was de beste van het afgelopen seizoen: Copacabana, Fosse, Saturday Night Fever of The Sound of Music? En wie was de beste vrouwelijke ster: Pia Douwes, Simone Kleinsma, An Lauwereins of Maaike Widdershoven? Tijd voor de uitreiking van de jaarlijkse musicalprijzen in de RAI in Amsterdam, waar ook al scènes te zien zijn uit de producties van het volgend seizoen (zoals Liesbeth List en Jos Brink in Het Hemelbed). De zaal is uitverkocht, maar het gala wordt rechtstreeks uitgezonden.

12/5, RTL4, 20u30.

MUZIEK

Lukas Passion

Het Rotterdams Philharmonisch geeft als sluitstuk van een serie passiemuziek de Nederlandse première van `Deus Passus, Passions-Stücke nach Lukas' van de Duitse componist Wolfgang Rihm. Dirigent is Markus Stenz, er wordt in dit werk van een uur en drie kwartier gezongen door vijf solisten en het Brabant Koor.

Rotterdams Philharmonisch Orkest in De Doelen Rotterdam, 9 mei 20u15. Inl 010-2171717.

POP

Tiësto

Daar kan het gemiddelde rockbandje en zelfs Bruce Springsteen niet aan tippen: de 25.000 man die verwacht worden bij de soloperformance van DJ Tiësto in het Gelredome. Het Bredase trance-wonderkind Tiësto werd vorig jaar verkozen tot beste deejay ter wereld, niet alleen om zijn naadloze plaatjesmixpraktijk (na een uurtje of drie komt Tijs Verwest pas echt goed op gang) maar ook om zijn positieve uitstraling en zijn drugsvrije levenshouding.

10 mei Gelredome, Arnhem.

LITERATUUR

Poetry Slam

Eenentwintig podiumdichters, afkomstig uit acht steden, strijden op 15 mei tijdens de Tweede Landelijke finale Poetry Slam om de titel `beste Nederlandse slammer'. In de finale van de als afvalrace opgezette poëziewedstrijd declameren dichters uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen & Arnhem, Groningen en Dordrecht. Zij zullen ook uitmaken wie zich de titel beste `slamstad' van Nederland mag noemen.

Grand City Slam. 15 mei. Nijmegen, Doornroosje. Res 024-3559887. Inl www.doornroosje.nl

THEATER

Onze jeugd!

In de Nederlandse versie van het Britse teenage kicks-drama This is our Youth maken drie beroemde

soapies hun toneeldebuut: Katja Schuurman, Johnny de Mol (GTST, TMF, Oesters van Nam Kee) en Teun Kuilboer (GTST, Costa!, Volle Maan).

Onze jeugd! van Kenneth Lonergan – dat in de Londense versie een wisselende cast van aanstormende Hollywoodssterren had – gaat over seks, drugs, diefstal en verveelde rijke tieners.

Première vanavond in Oude Luxor, Rotterdam. Aldaar t/m 31 mei. Tournee vanaf augustus. Inl 010-4843333 of www.glamago.com/vip/onzejeugd.