Nikolic bekent schuld Srebrenica

De rechters van het Joegoslavië-tribunaal hebben gisteren alsnog de overeenkomst geaccepteerd waarbij de Bosnisch-Servische commandant Momir Nikolic schuld heeft bekend aan de massamoord in Srebrenica in ruil voor strafvermindering.

Een dag eerder was de overeenkomst door de rechters nog verworpen, maar nadat een aantal formele aspecten was gewijzigd èn Nikolic gistermiddag in de rechtszaal zijn schuldbekentenis mondeling herhaalde, gingen de rechters alsnog akkoord.

In ruil voor Nikolic' schuldbekentenis en de belofte te getuigen tegen medeverdachten hebben de aanklagers van het VN-Hof de aanklacht wegens genocide laten vallen. De aanklagers bepleiten een straf tussen de vijftien en twintig jaar. Nikolic' advocaten zetten in op een maximum van tien jaar.

Nikolic was samen met Vidoje Blagojevic, Dragan Obrenovic en Dragan Jokic aangeklaagd voor zijn rol in de massamoord in Srebrenica waarbij in juli 1995 ruim zevenduizend moslims zijn vermoord nadat de Serviërs de enclave hadden veroverd. Nikolic' medeverdachten houden vol onschuldig te zijn. Hun rechtszaak begint volgende week. Over een paar maanden wordt op een hoorzitting de strafmaat voor Nikolic bepaald.

Binnen en buiten het tribunaal neemt de kritiek toe over het gemak waarmee de aanklacht van genocide, de zwaarste aanklacht in het volkenrecht, wordt geschrapt wanneer een verdachte schuld bekent. Zo bekende Biljana Plavšic, ex-president van de Servische Republiek in Bosnië, schuld aan etnische vervolging, waarna alle overige onderdelen van de aanklacht, waaronder genocide, werden geschrapt. Eerder dit jaar werd ze veroordeeld tot een gevangenisstraf van elf jaar. ,,Tegenover de nabestaanden kun je niet zo lichtzinnig met het schrappen van de genocide-aanklacht omspringen'', vindt tribunaal-expert Göran Sluiter. ,,Het gebeurt om tijd te winnen, het VN-hof heeft het druk, maar vanuit juridisch en ethisch oogpunt is het verwerpelijk.''