Marokkaanse uitgever berecht

Voor de rechtbank in Rabat is gisteren een proces gestart tegen hoofdredacteur en uitgever Ali Lmrabet van het satirische Marokkaanse weekblad Demain, Doumane in de Arabische versie. Lmrabet is belediging van de koning, van de monarchie en van de territoriale eenheid te laste gelegd, een misdrijf waar drie tot vijf jaar gevangenisstraf voor opgelegd kan worden.

De aanklacht is gebaseerd op een reeks artikelen en spotprenten in Demain. Daarbij gaat het onder andere om een reportage over de begroting van het koninklijk huis en een vertaald vraaggesprek met de republikeinse ex-dissident Abdellatif Zaazaa waarin deze zich uitspreekt tegen de monarchie. Dit laatste artikel werd eerder gepubliceerd in een Spaanse krant.

Lmrabet, die gisteren niet aanwezig was bij het begin van zijn proces, is inmiddels een hongerstaking begonnen. Dit nadat het bedrijf dat zijn bladen drukt eind vorige week weigerde nieuwe edities van de persen te laten rollen. ,,Mijn hongerstaking is vooralsnog zonder tijdslimiet'', zo verklaarde Lmrabet telefonisch vanaf een veldbed op de redactie van zijn weekblad. ,,De geheime dienst moet ophouden de inhoud van mijn blad te controleren.''

Onder het jonge bewind van koning Mohammed VI kent Marokko een tot dusverre ongeëvenaarde persvrijheid. Niettemin kregen de afgelopen jaren bladen als Demain en Le Journal met enige regelmaat te maken met verschijningverboden als gevolg van artikelen die het bewind niet welgevallig waren.

Ali Lmrabet geniet in Marokko bekendheid als onafhankelijk journalist. Vorig jaar werd hij veroordeeld tot enige maanden gevangenisstraf wegens de publicatie van een artikel over de mogelijke verkoop van een van de koninklijke paleizen.

Tweeëneenhalf jaar geleden kregen Demain en Doumane, de meest populaire satirische weekbladen, reeds te maken met een verschijningsverbod.

Het proces tegen Lmrabet zal woensdag worden voortgezet.