Italië

De kunst van het etiket

Italië is een land van wijn en design. Ook al is de vorm van de fles in de loop der jaren steeds belangrijker geworden, het is toch het etiket dat de meeste aandacht trekt. Flessen met unieke of zeldzame etiketten zijn zelfs ware verzamelobjecten geworden. Vanaf de 19de eeuw hebben kunstenaars etiketten ontworpen voor een groot aantal wijnen, en niet alleen uit Italië. Op de expositie in Rome zijn ook etiketten te bewonderen uit Frankrijk, Spanje en de VS. Voor de Italiaanse bijdrage zijn werken gebruikt van kunstenaars als Renato Guttuso en Dario Fo. Nobelprijswinnaar Fo heeft zelfs een speciaal vredesetiket gemaakt onder het motto dat `op de vrede in gezelschap gedronken moet worden'.

Arte ed Ebrezza: etichette d'autore in de Sala del Bramante van de Santa Maria del Popolo aan de Piazza del Popolo, Rome. T/m 20 mei. Dag 10-20u.

Grand Tour

Vanaf de 18de eeuw toerden talloze rijke jongelieden met hun leraren en lakeien dwars door Italië om de kunst te leren kennen. Velen van hen kwamen uit Engeland en keerden beladen met herinneringen weer naar huis terug. Napels vormde een vast onderdeel op de route. Hier specialiseerden veel kunstschilders zich in het maken van makkelijk te vervoeren souvenirs. Vooral geliefd waren de gouaches: vergezichten van stad en landschap, van de Vesuvius en de zee. Ze werden in een mum van tijd geschilderd en vormden de `ansichtkaarten' in de albums op weg naar het noorden. Gelukkig hebben vele gouaches Napels nooit verlaten. Op de expositie in het Museo Pignatelli doen ze de sfeer van de Grand Tour herleven.

C'era una volta Napoli. Itinerari `meravigliosi' nelle gouaches del Settecento e Ottocento in het Museo Pignatelli, Napels. T/m 1 juni. Di-zo 8u30-14u, za ook 16-20u. Inl 0039-081-669675.

En verder

Parmigianino e il manierismo europeo t/m 15 mei in de Galleria Nazionale, Parma. Inl 0039-199199100 of www.parmigianino.com; Gli artisti del faraone. Deir el Medina e la Valle dei Re t/m 18 mei in het Palazzo Bricherasio en het Museo Egizio, Turijn. Inl 0039-011-5711888 of www.palazzobricherasio.it