Huizenverkoop daalt

Het aantal verkochte woningen in het eerste kwartaal is fors gedaald. In de eerste drie maanden van dit jaar werden met 39.557 een kwart minder woningen verkocht dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar bedraagt de daling 11 procent.

De gemiddelde huizenprijs daalde het eerste kwartaal van dit jaar met 0,3 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2002. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster. Een gemiddelde woning in Nederland kostte in de eerste drie maanden van dit jaar 200.551 euro.

Woningverkopen zijn seizoensgevoelig. In het eerste kwartaal worden traditioneel minder woningen verkocht. Het totaal aantal geregistreerde hypotheken daalde mee met de huizenverkopen: min 13 procent. Het gemiddelde hypotheekbedrag was 232.793 euro.

Vorige maand maakte makelaarsvereniging NVM bekend dat de huizenprijs was gedaald met 0,5 procent. Het verschil tussen beide cijfers zit in de wijze van berekenen.

Volgens de NVM-makelaars werden in het eerste kwartaal 13 procent minder woningen verkocht en stonden woningen gemiddeld 71 dagen te koop.