Hobbykippen mogen geruimd

Het ruimen van `hobbykippen' door het ministerie van Landbouw mag doorgaan. Dat heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven gisteren bepaald. Het echtpaar Oosterbaan uit Hoevelaken had in een kort geding geeist dat het ruimen zou ophouden en dat de dieren zouden worden ingeënt. Het echtpaar weet nog niet of het in hoger beroep zal gaan.

Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij wil in de gebieden waar vogelpest heerst of heeft geheerst, alle kippen, ganzen, eenden en ander pluimvee in particulier bezit laten afmaken. De kans bestaat dat zij vogelpest oplopen en verder verspreiden.

De hobbydierhouders verzetten zich tegen dit beleid. Volgens hen is de kans op besmetting met de ziekte verwaarloosbaar klein. Om alle risico uit te sluiten, willen zij de dieren laten inenten.

Maar volgens demissionair minister Veerman (Landbouw) is dit tegen Europese regels. Overtreding hiervan zou de export van Nederlandse eieren en kippenvlees geheel stilleggen. De Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders (NBvH) noemt het ,,onbegrijpelijk'' dat hobbydieren niet van dit non-vaccinatiebeleid zijn uitgezonderd. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, de beroepsvereniging van dierenartsen, denkt dat vaccinatie ,,een mogelijkheid'' is om de dieren te redden, maar acht ruimen, ,,hoe verschrikkelijk ook'', noodzakelijk om de ziekte de baas te worden.

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven besliste evenwel dat minister Veerman kan doorgaan met het doden van de dieren. Dit rechtscollege stelt zich doorgaans terughoudend op bij het toetsen van overheidsbeleid. ,,De vraag is daarbij of de minister in redelijkheid tot dit besluit heeft kunnen komen, niet of het misschien ook anders kan'', zegt de Leidse hoogleraar Staats- en Bestuursrecht W. Voermans. ,,Alleen als het beleid duidelijk ondeugdelijk is, grijpt de rechter in.''

Erna Oosterbaan is erg teleurgesteld: ,,De minister is blijkbaar god, hij kan alle argumenten aan zijn laars lappen.'' Volgens haar zullen mensen hun vogels nu vaak niet opgeven of wegbrengen naar andere gebieden.

Limburgse hobbydierhouders gaan morgen in Nederweert demonstreren tegen de ruiming van hun vogels. Ze worden gesteund door de Dierenbescherming en Wakker Dier. In besmette delen van Limburg en Brabant begint morgen de ruiming van hobbydieren. Er worden kratten uitgedeeld waarin de vogels gestopt moeten worden. Ze worden opgehaald en op een centrale plaats gedood.