`Het spel werd al lang gespeeld'

In de VS is het interne onderzoek naar malversaties bij Ahold nagenoeg afgerond. ,,Die kerels speelden hun spel al vóór onze overname.''

Het goede nieuws is dat Ahold geen bewijzen heeft gevonden voor fraude bij een aantal andere dochters. Het slechte nieuws is dat de schade bij het boekhoudschandaal in Amerika groter is dan verwacht.

Twee maanden en twee weken na de waarschuwing voor opgepompte winstcijfers in Amerika komt Ahold met details. Vanochtend maakte het supermarktconcern bekend dat de operationele winst bij cateringdochter US Foodservice in totaal 880 miljoen dollar te hoog is voorgesteld, driekwart hoger dan het eerste bedrag dat Ahold aan borstklopperij vermoedde. Alleen al in 2002 is de operationele winst voor 510 miljoen dollar opgepompt bij US Foodservice. Die malversatie vertegenwoordigt 87 procent van de winst die tot nu toe bij deze dochter bekend was.

Financieel directeur Dudley Eustace, tijdelijk invaller voor de eerder dit jaar vertrokken financiële man Michiel Meurs, treedt vandaag voor het eerst naar buiten namens Ahold.

Waardoor zijn de bedragen een stuk hoger uitgevallen?

,,Het eerdere bedrag van 500 miljoen dollar was een ruwe schatting. We hielden toen rekening met aanpassing van de cijfers in 2002 en 2001. Nu tellen ook nog negen maanden in 2000 mee. Het bleek bij US Foodservice te gaan om twee heren die stelselmatig de cijfers manipuleerden. Waarom? Wellicht om hun doelstellingen te halen en zo hun bonussen te innen. Ik weet het niet.''

Werd er samengespannen met mensen buiten het bedrijf?

,,De vorderingen en kwantumkortingen bij leveranciers behoren altijd bevestigd te worden, Dat is hier ook gebeurd, maar het werd gedaan door mensen bij de leveranciers die daartoe niet bevoegd waren. En niet verantwoordelijk daarvoor waren. Zo werd het spelletje gespeeld. Ik weet niet of die medewerkers bij onze toeleveranciers bewust op de hoogte waren hoe het spel gespeeld werd.''

In april 2000 werd US Foodservice gekocht. De openingsbalans van destijds wordt nu ook aangepast. Hoe lang was het spelletje al bezig?

,,Het programma werd toen al gerund door die twee kerels, dus ook vóór april 2000. Hoe lang ze het al deden is niet relevant voor Ahold. Voor Ahold is het pas relevant vanaf april 2000. Vanaf dat moment is US Foodservice onderdeel van Ahold.''

Een deel van te hoog getoonde winst is ontstaan door te vroeg geboekte kortingen. Komt dat geld nog naar Ahold?

,,In sommige gevallen wel, maar helaas zal een groot gedeelte nooit komen omdat het er eenvoudigweg nooit was. Circa 700 miljoen dollar aan vorderingen zal nooit worden geïnd.''

Twee bestuurders van US Foodservice malverseerden. Wat betekent dat voor de positie van Jim Miller, de topman van US Foodservice en lid van de raad van bestuur van Ahold?

,,Jim Miller voelt zich niet comfortabel bij de situatie. Ik zeg niet dat hij moet vertrekken. De nieuwe topman van Ahold zal dit dossier voor zijn rekening nemen.''