Harry Potter en de omzetstijging

Een bedrijf als Versatel mag in de financiële wereld inmiddels een marginaal bestaan leiden, als inspiratiebron voor ondernemers met een zwak voor surrealisme heeft het niets aan belang ingeboet.

Versatel maakte vorig jaar een succesvolle doorstart. Het telecombedrijf dreigde te bezwijken onder een schuldenlast, maar wist de schuldeisers – weliswaar met het mes op de keel – af te betalen met nieuwe aandelen Versatel. Het bedrijf is nu schuldenvrij en presenteerde gisteren voor het eerst sinds oprichting een winstje, ook al was het dankzij eenmalige baten van een schikking en een belastingvrijval.

Versatel heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om de presentatie van zichzelf. Daarin loopt het bedrijf vaker voor de troepen uit. Soms iets te ver, want vorig jaar trof het bedrijf een schikking met justitie over de wijze waarop het bedrijf een optieregeling voor het personeel aan de fiscus had getoond. De fiscale waardering was te laag. Met een bedrag van 3 miljoen euro kocht het bedrijf strafrechtelijke vervolging af.

Gisteren kwam het bedrijf met de resultaten over het eerste kwartaal. Een opmerkelijke timing, want beleggers wachten nog steeds op de jaarrekening over 2002. Die was vorig jaar rond deze tijd al een week of vijf bekend. En dat was al zo'n bijzonder jaar: in de loop van 2002 stapte Versatel over op een andere boekhoudregime. De Amerikaanse werd verruild voor de Nederlandse methode, een regime dat de gebruiker meer vrijheid geeft.

Bij de jongste cijfers gooit Versatel een sleutelindicator overboord. De eerste highlight van Versatels cijferpublicaties draait al jarenlang om de `bruto gefactureerde' omzet. Dat is alle omzet die Versatel boekt plus de commissie die het bedrijf later afdraagt aan lokale partners. Gisteren ontbrak het kerncijfer waarmee Versatels persberichten altijd beginnen. De reden wordt een pagina later duidelijk: ,,Versatel zal geen informatie meer verstrekken over de bruto gefactureerde omzet omdat het management van mening is dat omzet een betere indicatie geeft van Versatels financiële prestaties en toekomstige groei.''

De leiding van Versatel is niet veranderd, de inzichten wel. Met dit besluit loopt het bedrijf mee in de levensloop van een zakelijke transactie. Eerst gaat de factuur de deur uit, daarna komt het geld binnen. Bij Versatel kan één euro omzet nu twee jaren meetellen: één keer als gefactureerd, de tweede keer gerealiseerd.

Wellicht een aardig model voor ondernemers die hun omzet zien droogvallen. Nu nog tussenstappen van Voorgenomen Omzet en Afgeronde Omzet erbij en de baas kan vier jaar teren op die ene goede deal van toen.

    • Jeroen Wester