Geen blokkade Britse zorgwet

Britse Labourrebellen zijn gisteren niet geslaagd in hun blokkade van een omstreden wetsvoorstel om de beste ziekenhuizen van het land vergaand te verzelfstandigen.

Het voorstel, dat een centrale rol speelt in de geplande hervormingen van de openbare sector door de regering-Blair, werd met 304 tegen 230 stemmen voorlopig aangenomen. Zo'n zestig Labour-leden stemden tegen, minder dan de helft van de verwachte opstand, vooral omdat een groot deel niet kwam opdagen. Het Lagerhuis moet de wet nu langdurig verder bespreken en aangenomen wordt dat de rebellen hun kruit droog wilden houden om de wet met vergaande amendementen alsnog af te zwakken. Bovendien zullen betrokken vakbonden van artsen en ander ziekenhuispersoneel hun verzet opvoeren.

Blair wil dat sommige ziekenhuizen financieel, bestuurlijk en klinisch zelfstandige foundation trusts worden, die niet langer aan de leiband hoeven te lopen van de omstreden National Health Service (NHS), het naoorlogse ziekenfonds. Tegenstanders vrezen zo voor een nieuw `klassenstelsel' in de zorg en willen de NHS wel moderniseren, maar niet de facto opheffen.

De stemming is een voorlopige overwinning voor premier Blair, die vreesde voor een herhaling van de opstand binnen zijn fractie over Irak. Blair en minister Alan Milburn (Gezondheidszorg) waren tot het laatste moment in de weer om stemmen te winnen. Ook het plotselinge regeringsvoorstel om 200 miljoen pond (285 miljoen euro) uit te trekken om de overstap van armere ziekenhuizen naar de nieuwe autonome status te vergemakkelijken, paste daarbij. Tijdens het wekelijkse vragenhalfuurtje, voorafgaand de stemming, herhaalde Blair dat hij niet zou toestaan dat zijn hervormingen van de openbare sector verwateren.