GALERIESELECTIE

KUNSTRAI

De KunstRAI heeft het roer omgegooid. De selectie was strenger op deze negentiende editie, waardoor de beurs voor moderne en hedendaagse kunst dit jaar, met honderd deelnemende galeries, compacter is. Er is meer aandacht voor actuele kunst en er worden veel nevenactiviteiten georganiseerd. Nieuw is bijvoorbeeld de KDR kunstRAI prijs die wordt uitgereikt aan een veelbelovende jonge kunstenaar. Het Haagse GEM en het Fotomuseum richten een gezamenlijke presentatie in rond het thema 'Genetische manipulatie' en er zullen workshops voor kinderen worden verzorgd.

KunstRAI. Parkhal, Amsterdam RAI. 8 t/m 11 mei, dag 11-19u, vr 11-22u. Inl www.kunstrai.nl

ERIK MATTIJSSEN

Geïnspireerd door Spaanse schilders als Cotán en Zurbarán schildert Erik Mattijsen stillevens van etenswaren die de kijker het water in de mond doen lopen. In zijn kleurrijke voorstellingen liggen gebakjes, hompen vlees, truffels, broden en gemberwortels uitnodigend uitgestald op geblokte of kanten tafelkleedjes. In zijn recente werken, te zien op zijn tentoonstelling Weerstandsvermogen in Galerie Metis, lijkt Mattijssen meer oog te hebben voor de omgeving. Naast voedsel maken nu ook delen van het interieur - meubilair, keukenapparatuur en voorraadplanken - deel uit van zijn composities.

Weerstandsvermogen, schilderijen van Erik Mattijssen. Galerie Metis_nl, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam. T/m 24 mei, wo t/m za 13-18u.

PETER VOS

De realistische landschappen van Peter Vos zijn gestoeld op de negentiende-eeuwse Romantiek. Met zachte kleuren en contouren verleidt hij de toeschouwer met zijn afbeeldingen. Daarbij schuwt hij niet om kitscherige, clichématige onderwerpen als ruïnes, panters of besneeuwde bergtoppen te schilderen. Op zijn tentoonstelling bij Aschenbach & Hofland Galleries toont Vos tevens enkele portretten van beroemdheden als Magdalena Kozena en Maria Callas.

Schilderijen van Peter Vos. Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam. T/m 24 mei, wo t/m za 12-17u.

BOERDERIJGEZICHTEN

2003 is uitgeroepen tot het Jaar van de Boerderij. Daarom organiseert de Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR) in de maanden mei en juni de tentoonstellingsreeks Boerderijgezichten, een estafette van korte presentaties langs twaalf boerderijen in verschillende provincies. Veertien beeldend kunstenaars en acht fotografen kregen de opdracht om de verandering van het Nederlandse agrarische cultuurlandschap in beeld te brengen. De eerste presentatie, met werk van Florentijn Hofman en Johannes Schwartz, vindt dit weekeinde plaats op boerderij Verhildersum in het Groningse Leens. De tentoonstelling gaat gepaard met workshops en een kunstmarkt. Andere deelnemende kunstenaars zijn o.a. Geert Mul, Maria Roosen, Koos Breukel en Ralph Kämena.

Boerderijgezichten. Alle weekeinden in mei en juni. Inl 0800-7890800 of www.jaarvandeboerderij.nl of skor.nl

MARC STANDING

De uit Zimbabwe afkomstige kunstenaar Marc Standing reageert in zijn recente werk op de toenemende individualisering van onze maatschappij. Zijn figuratieve schilderijen gaan over eenzame personen, die vrijwel altijd in een kille omgeving zijn geportretteerd. Standing, die aan de kunstacademie van Kaapstad studeerde, verliet enkele jaren geleden Zimbabwe en woont nu in Frankrijk. Maar nog altijd speelt zijn vaderland een belangrijke rol in zijn werk. Zo stelde hij op zijn vorige expositie in de Maastrichtse galerie Wawana op kritische wijze het machtsmisbruik van president Mugabe aan de orde.

Schilderijen van Marc Standing. Galerie Wawana, Hoogbrugstraat 14, Maastricht. 10 mei t/m 26 juli, do t/m za 12-17u.

EN VERDER

Foto's van Noor Damen t/m 28 mei in Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag; schilderijen en tekeningen van Arnulf Rainer t/m 25 mei in Galerie Willy Schoots, Willemstraat 27, Eindhoven; tekeningen van Paul Klemann t/m 25 mei bij Motive Gallery, Burgwal 2, Haarlem; installatie van Komen/Murphy t/m 7 juni bij Flatland Gallery, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.