EU dreigt VS met boycot om fiscale bevoordeling

De Europese Commissie heeft gisteren met een ultimatum de druk op de Verenigde Staten vergroot om een eind te maken aan de fiscale bevoordeling van exporterende bedrijven. De Amerikanen werden hiervoor al eerder door de Wereldhandelsorganisatie (WTO) veroordeeld.

Europees Commissaris Pascal Lamy (Handel) waarschuwde dat de Commissie in de herfst de stand van zaken zal beoordelen. ,,Als er op dat moment geen signaal is dat aan men bezig is aan de eisen te voldoen, dan start de wetgevende procedure voor vergeldingsmaatregelen tegen 1 januari 2004.''

De Franse Eurocommissaris kwam met zijn waarschuwing nadat de WTO even eerder aan de EU groen licht had gegeven om voor 4 miljard dollar aan importheffingen op Amerikaanse producten te leggen. De EU had hiervoor een lijst met te treffen producten aan de WTO voorgelegd om zijn recht op vergelding te waarborgen.

Lamy gaf gisteren ook aan erop te vertrouwen dat het Amerikaanse Congres nog in dit begrotingsjaar de fiscale wetgeving voor de zogenoemde Foreign Sales Corporations (FSC's), die het belastingvoordeel genieten, ongedaan zal maken. ,,Ik ben bemoedigd door de vastbeslotenheid van de Amerikaanse administratie en de Congresleiders'', aldus Lamy in een verklaring. ,,Ik vertrouw er ook op dat de gevonden oplossing volledig in overeenstemming zal zijn met de WTO-regels.''

De EU had in augustus al het recht gekregen van de WTO om vergeldingsmaatregelen te nemen, maar zag af van actie om de VS meer tijd te geven. Op de lijst staan onder meer goederen die worden geproduceerd in Amerikaanse staten waar president Bush en zijn Republikeinse partij het electoraal moeilijk hebben.

Veel in Amerikaanse gevestigde bedrijven, waaronder Microsoft en Boeing, maken gebruik van de fiscale constructie van de Foreign Sales Corporations. Deze FSC's zijn brievenbusmaatschappijen die zijn gevestigd in belastingparadijzen. Door hun export via deze FSC's te laten lopen incasseren de bedrijven miljarden aan belastingvoordeel. Het conflict hierover tussen de EU en de VS dateert al van de jaren zeventig.