Beurs daalt, maar Ahold stoomt op

De belegger op de effectenbeurs in Amsterdam werd vanmorgen heen en weer geslingerd door positief en negatief bedrijvennieuws. Het door boekhoudschandalen geplaagde supermarktconcern Ahold wist de belegger gerust te stellen. Daar stonden tegenvallende bedrijfsresultaten van KLM en Van der Moolen tegenover. De AEX-index noteerde tegen het middaguur een verlies van 3,42 punten. Dat betekent een daling van 1,2 procent naar 282,42 punten.

Bovenaan de lijst met stijgers prijkte Ahold. Het supermarktconcern maakte bekend dat het fraudeonderzoek bij US Foodservice omvangrijker is dan verwacht, maar beleggers reageerden positief op het nieuws dat Ahold voor 30 juni de jaarcijfers over 2002 op orde heeft. Het door de fraudeperikelen sterk in waarde gedaalde aandeel sprong met 10,7 procent omhoog naar 5,8 euro.

De sterkste daler in de AEX-index was ASML met een verlies van 5,3 procent op 7,88 euro. De chipmachinefabrikant had voorbeurs aangekondigd nieuwe obligaties uit te geven ter waarde van 300 miljoen euro. Andere dalers die in het oog sprongen waren vooral financiële instellingen als Aegon, ABN Amro en Van der Moolen. Het effectenhuis Van der Moolen presenteerde donderdag zoals verwacht een negatief resultaat over het eerste kwartaal en verloor 2,2 procent. ABN Amro had vooral last van branchegenoot ING, die had besloten een groot pakket aandelen ABN Amro te verkopen. Het aandeel ABN Amro zakte met 4,4 procent naar 14,23 euro.

In de index voor middelgrote fondsen, de MidKap, bungelde KLM onderaan met een verlies van 4,5 procent op 6,95 euro. De luchtvaartmaatschappij maakte voorbeurs een fors verlies over zijn vierde kwartaal bekend.

Beleggers wachtten nog met spanning op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later op de dag. De algemene verwachting van analisten is dat de rente niet wordt verlaagd, maar een verrassing sluiten ze niet uit gezien de zorgen omtrent de sterke stijging van de euro ten opzichte van de dollar.

In Londen stond de FTSE-100 op een verlies van 0,85 procent, terwijl de DAX-index in Frankfurt en de CAC-index in Parijs meer dan 1 procent moesten inleveren.

Ik Tokio sloot de Nikkei-index de handel af op 8031,55 punten, 78,22 punten (0,95 procent) minder dan gisteren.

Gerectificeerd:

Van der Moolen

Het bericht Beurs daalt, maar Ahold stoomt op (8 mei, pagina 15) meldt een negatief resultaat over het eerste kwartaal van effectenhuis Van der Moolen.

Het betreft een winstdaling uit gewone activiteiten over het eerste kwartaal van 55 procent, tot 7,9 miljoen euro.