Beleggers niet misleid door ABN Amro

ABN Amro heeft beleggers niet misleid bij de beursgang van World Online. Het prospectus van de internetaanbieder voldeed aan de regels. De eis tot schadevergoeding tegen de bank is afwezen.

Dat blijkt uit het vonnis van de rechtbank van Amsterdam, dat gisteren is gewezen. De rechtszaak was aangespannen door het advocatenduo G. Spong en A. Hammerstein, namens 4300 `gedupeerde' beleggers, die zich hadden verenigd in de Stichting Lipstick. Het dossier werd bovendien deels niet ontvankelijk verklaard als gevolg van een vormfout. De stichting, zoals die door Spong en Hammerstein was opgezet, mocht volgens de rechtbank, geen schadevergoeding (in geld) eisen. De stichting bleek niet te zijn gemachtigd door individuele beleggers.

De zaak draait om de beursgang van World Online (WOL) in maart 2000. Het internetbedrijf ging tegen een koers van 43 euro per aandeel naar de beurs. Vervolgens stortte de koers in toen onder meer bleek dat topvrouw Nina Brink vier maanden voor de beursgang een deel van haar belang had verkocht tegen een prijs van 6 dollar per aandeel. Beleggers vonden achteraf dat zij een te hoge prijs hadden betaald, en wilden hun schade verhalen bij ABN Amro.

De bank zou hen misleid hebben door de transactie van Brink in het prospectus slechts op beknopte te wijze te hebben vermeld als transferred (Engels), waaruit niet kon worden opgemaakt dat het om verkoop ging van aandelen. De rechter stelt echter dat er niets anders dan een verkoop onder kan worden verstaan, en verwierp daarmee gisteren dat verwijt. Spong en Hammerstein zagen daarmee de basis wegvallen voor de eis tot vernietiging van de aankoop van de aandelen en vergoeding van de schade. De advocaten waren vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. Vorig jaar zagen zij een poging om, via aangifte bij het openbaar ministerie, tot een strafrechtelijke vervolging te komen van World Online-oprichtster Nina Brink, eveneens mislukken. Een woordvoerder van ABN Amro toonde zich vanmorgen desgevraagd tevreden met de uitspraak van gisteren.

De mislukte beursgang van World Online heeft tot verschillende procedures geleid. Ook advocaat B. van der Goen is in de weer voor een groep teleurgestelde beleggers tegen World Online en de begeleidende banken. Ook de VEB heeft namens enkele duizenden beleggers een rechtszaak aangespannen.