Apothekers kwaad op Genthon

Apothekers en farmaceutische groothandelaren zijn woedend op het Nijmeegse farmacieconcern Genthon dat gisteren de prijs van de cholesterolverlager simvastatine met 42 procent heeft verlaagd. Hun gram richt zich ook op de grote zorgverzekeraars CZ, VGZ, Amicon en Geové, die de apothekers al hebben laten weten dat ze alleen nog die laagste prijs vergoed krijgen als een patiënt simvastatine wordt voorgeschreven.

Directeur R. Sorel van de farmaceutische groothandel Brocacef spreekt van een ,,opzetje zoals nog nooit eerder is vertoont''. Maar directeur K. Jollie van Genthon verdedigt zich en stelt dat het huidige systeem van kortingen en bonussen op de schop moet. ,,Je kunt kiezen: je laat het geld naar de apothekers en groothandelaren gaan, of naar de volksgezondheid'', zegt hij.

Sinds maandag mogen fabrikanten goedkope, merkloze versies van simvastatine op de markt brengen, omdat toen het patent op de cholesterolverlager in Nederland afliep. Maar alleen Genthon bied het medicijn voor een beduidend lagere prijs aan.

Ook de KNMP, de beroepsorganisatie van apothekers, weigert zich te schikken in de plotselinge prijsverlaging van Genthon. Volgens voorzitter M. Favié, kunnen de merkloze medicijnen gemiddeld zeker met dertig procent omlaag. Maar dat kan pas, zegt hij, als het prijsbeleid voor de vergoeding van medicijnen volledig op de schop gaat. ,,Nu hebben apothekers de bonussen en kortingen die ze van de industrie krijgen nog nodig om het hoofd financieel boven water te houden.''

Demissionair minister De Geus (Volksgezondheid) kwam eerder dit jaar met een maatregel om de kortingen en bonussen fors af te romen. De rechter schortte dit plan vorige week op. De Geus is dan ook ,,positief'' over de prijsverlaging door Genthon en de ,,actieve verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars'', aldus een woordvoerder vanmorgen. ,,Het toont aan dat er wel degelijk ruimte zit in de prijzen van medicijnen''.

VRAAGGESPREK: pagina 14