Ahold-schandaal in VS veel groter

Het boekhoudschandaal bij Ahold in de Verenigde Staten is veel omvangrijker dan verwacht. Bij de cateringdochter US Foodservice is de winst de afgelopen jaren 880 miljoen dollar te hoog voorgesteld. Eerder hield het supermarktconcern rekening met 500 miljoen dollar.

Ahold maakte vanochtend bekend dat een intern onderzoek naar de malversaties in de VS nu nagenoeg is afgerond. Het onderzoek, uitgevoerd door accountants van Pricewaterhousecoopers, heeft volgens financieel directeur D. Eustace van Ahold aangetoond dat twee Amerikaanse bestuurders de zaken daar al jarenlang te zonnig voorstelden. Dat gebeurde al voordat Ahold het Amerikaanse bedrijf in 2000 overnam. De twee bestuurders zijn al enige tijd geschorst.

Ahold zegt geen bewijzen te hebben gevonden voor fraude bij een aantal andere belangrijke dochters zoals Albert Heijn, het Amerikaanse Stop & Shop en joint ventures in Chili, Tsjechië, Polen en Scandinavië. Die onderzoeken zijn overigens nog niet klaar.

Het concern liet zich vandaag niet uit over zijn joint venture in Portugal of de activiteiten in Argentinië. In Portugal tellen Ahold en zijn partner Jerónimo Martins sinds 1992 de omzet dubbel, zo bleek onlangs uit publicaties van deze krant. In Argentinië werd eind februari een onderzoek afgerond naar eventueel dubieuze transacties. Toen werden ,,onregelmatigheden'' geconstateerd zonder ,,materiële gevolgen'' voor Ahold. In maart is Ahold een nieuw onderzoek begonnen naar de gang van zaken bij de Argentijnse dochter. Ook dat loopt nog.

Huisaccountant Deloitte & Touche heeft vanaf de overname in 2000 het concern gewaarschuwd voor de praktijken bij US Foodservice, zei Ahold vandaag. De accountant heeft zijn werkzaamheden hervat bij de dochters in Scandinavië en Chili. Het vernieuwde bestuur van Ahold – deze week trad de Zweed A. Moberg aan als opvolger van de vertrokken C. van der Hoeven – heeft er ,,vertrouwen'' in dat de cijfers van resterende bedrijfsonderdelen vóór 30 juni door de accountant zijn gecontroleerd. Die dag hebben de banken als uiterste datum vastgesteld voor de gebruikmaking door Ahold van een noodkrediet.

Behalve de interne onderzoeken lopen ook onderzoeken van de Amerikaanse en de Nederlandse justitie en beurstoezichthouders.

Beleggers toonden zich vanochtend opgelucht. Het aandeel Ahold noteerde omstreeks het middaguur 11 procent hoger op 5,82 euro.

VRAAGGESPREK: pagina 11