VN-tribunaal Sierra Leone betwijfelt dood `Mosquito'

Sam Bockarie, de beruchte rebellenleider die door het oorlogstribunaal in Sierra Leone wordt gezocht, is volgens de Liberiaanse regering maandagavond gedood. Dat zou gebeurd zijn tijdens een schotenwisseling met Liberiaanse soldaten toen hij vanuit Ivoorkust de grens met Liberia probeerde over te trekken. Het doorzeefde lichaam van iemand die op de rebellenleider leek kon gisteren in een lijkenhuis in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia worden bezichtigd.

Maar vertegenwoordigers van het VN-tribunaal voor Sierra Leone betwijfelen of Bockarie echt dood is. Volgens hoofdaanklager Alan White bevond de rebellenleider zich al sinds 27 april in Liberia en werd hij gisteren nog gezien, terwijl hij beschermd werd door tientallen bodyguards. Het tribunaal heeft Liberia gevraagd om het lijk over te dragen, zodat de identiteit onomstotelijk kan worden vastgesteld.

Bockarie, bijgenaamd `Mosquito' om zijn dodelijkheid en trefzekerheid, is een oude vriend van de Liberiaanse president Charles Taylor. In 1991 hielp Taylor die toen zelf nog rebellenleider was, bij de oprichting van het Revolutionair Verenigd Front (RUF), een rebellenbeweging in Sierra Leone onder leiding van Foday Sankoh. Nadat Taylor in 1997 president van Liberia werd, voorzag hij het RUF van wapens in ruil voor diamanten.

Het RUF groeide tijdens tien jaar burgeroorlog uit tot een van de meest beruchte rebellengroepen ter wereld. Gedrogeerde kindsoldaten hakten bij tienduizenden burgers lichaamsdelen af. Ex-kapper en ex-kampioen discodansen Bockarie was een van de meest gevreesde leiders.

Na beëindiging van de burgeroorlog twee jaar geleden vond Bockarie een veilig heenkomen in Taylors Monrovia. Taylors steun aan het RUF kwam Liberia op zware sancties van de Verenigde Naties te staan. Vorige week nog waarschuwde het VN-tribunaal voor Sierra Leone dat Taylor zelf voor die rechtbank zou moeten verschijnen als hij zich nog langer zou verzetten tegen uitlevering van de Sierraleoonse oud-juntaleider Johnny Koroma en Sam Bockerie.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties besloot gisteren unaniem tot verlenging van het wapenembargo tegen Liberia, het reisverbod voor belangrijke regeringsvertegenwoordigers en het importverbod van Liberiaanse diamanten. Er komt ook een importverbod op Liberiaans hout als de Liberiaanse regering niet ophoudt met de ondersteuning van rebellengroepen die de veiligheid in de regio ondermijnen.

Bockarie is binnen zijn rebellenbeweging een bijna mythische figuur. Volgens zijn mannen ging hij hen altijd voor in de strijd en ketsten de kogels af op zijn lijf.