Verkopen van Buhrmann in VS gekelderd

De resultaten van Buhrmann, 's werelds grootste handelaar in kantoorartikelen, staan onder druk, onder meer door een omzetdaling in de VS. De winst in het tweede kwartaal zal lager zal zijn dan vorig jaar.

Dit heeft Buhrmann vanmorgen bekendgemaakt. Buhrmann behaalde een winst van 34 miljoen in het tweede kwartaal van 2002 en kan niet zeggen hoeveel lager de winst dit jaar zal uitkomen. De onderneming geeft ook geen winstverwachting voor het hele jaar.

Buhrmann heeft veel last van de economische malaise. Door de stagnerende economie snijden bedrijven in het kantoorpersoneel en bestellen daardoor minder paperclips en pennen. Verder kijken bedrijven veel beter naar de kosten en kopen ze minder dure producten waardoor de winstmarge onder druk staat. Het bedrijf uit Amsterdam heeft de afgelopen tijd flinke kostenbesparingen doorgevoerd, waaronder het schrappen van arbeidsplaatsen. Buhrmann had eind maart 24.474 mensen in dienst, een kleine 2.000 minder dan een jaar geleden.

De grootste problemen werden de afgelopen twee jaar veroorzaakt door de economische stagnatie in de Verenigde Staten, het land waar Burhmann de helft van de omzet vandaan haalt. ,,De daling in de VS is nog niet voorbij, maar het tempo van de afname is aan het dalen'', zei bestuursvoorzitter F. Koffrie.

De omzet van de Office Products divisie in de VS was 1 miljard euro, een daling van 21 procent. De totale omzet van het concern kwam uit op 2,1 miljard, een afname van 15 procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2002. Positief was wel dat de autonome groei in de VS 1 procent bedroeg, waar er de afgelopen kwartalen een daling was. Dit kwam vooral door lagere kosten. Ook in Europa wordt de economische malaise zichtbaar. ,,Europa loopt ongeveer een jaar achter bij de VS. We zien dat bedrijven, vooral in Nederland en Duitsland, minder bestellen'', zei Koffrie. De omzet van Office Products in Europa en Australië daalde 4,5 procent naar 378 miljoen euro.

Bij de divisie `papier' daalde de omzet met 8,9 procent naar 710 miljoen en de verkopen van de divisie `grafische systemen' kwamen uit op 62,1 miljoen, een daling van 37 procent.

Buhrmann bevestigde vanmorgen dat de winst in het eerste kwartaal kelderde met 87 procent naar 5 miljoen. De schuld daalde met 99 miljoen euro naar 1,63 miljard en door een vervroegde aflossing in maart hoeft Buhrmann dit jaar niet meer verplicht af te lossen.