Top voorziet meer schandalen

Meer dan de helft van de financiële topmannen in Nederland voorziet meer boekhoudschandalen als die bij Ahold en Enron. Dat blijkt uit onderzoek van Chief Financial Magazine onder 2.500 financieel directeuren. De financiële managers hebben geen volledig vertrouwen in commissarissen en accountants. Van de ondervraagden zegt 41 procent dat het toezicht van de raad van commissarissen tekortschiet; 11 procent vindt accountantsrapporten onbetrouwbaar. Om schandalen in eigen bedrijf te voorkomen, streven de directeuren naar meer betrouwbaarheid, transparantie en controle. Ze willen meer gaan letten op de integriteit van managers. Betrouwbaarheid heeft de hoogste prioriteit bij 75 procent van de CFO's. Op ruime afstand volgen `waardecreatie' (48 procent) en bezuinigingen (46 procent). Het inhuren van adviseurs, het afsluiten van verzekeringen en het aankopen van bedrijfswagens staan op een lager pitje.