Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over de gespannen situatie op Cuba. Terwijl de ogen van de wereld op Irak gericht waren, heeft Fidel Castro daar tientallen dissidenten en vakbondsmensen opgepakt en tot zware gevangenisstraffen veroordeeld. Westerse journalisten die over de arrestatiegolf op het eiland willen berichten worden niet toegelaten. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Reportage over de toenemende agressie in de treinen en een gesprek met een NS-vertegenwoordiger over mogelijke maatregelen. Verder aandacht voor gehandicapte kinderen in het reguliere onderwijs en een gesprek met onderwijsminister Maria van der Hoeven. Ned.3, 22.20-23.15u.

Barend & Van Dorp. O.a. hoofdinspecteur van Volksgezondheid Ernst Roscam Abbing over SARS en diplomatiek redacteur van NRC Handelsblad Robert van de Roer. RTL4, 22.30-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Werelden: Ruis. Zie tv-vooraf. Ned.1, 22.45-23.40u.

VPRO's import: Letters from the phantom train. Franse documentaire aan de hand van brieven en getuigenissen over de deportatie-transporten in veewagons naar de Duitse concentratiekampen. In juni 1944 was het spoornetwerk zo slecht, dat de reis door Frankrijk 57 dagen duurde, sommige delen moesten te voet worden afgelegd. Ned.3, 0.10-1.15u.

AMUSEMENT & SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de tweede halve finale in de Champions League van AC Milan tegen Inter Milan. Ruud Gullit analyseert de partij. Ned.2, 20.25-22.45u.

Šimek & partners. Eerste aflevering van een 13-delige serie waarin Martin Šimek gesprekken voert met (echt)paren. Vanavond is dat schrijfster Kristien Hemmerechts en `natuurmens' Bart Castelein. Hemmerechts verloor in 1997 haar man, de dichter Herman de Coninck wiens erfenis zij beheert. Ned.3, 23.15-0.10u.

KUNST

De avond van het boek. Rechtstreeks uit Cristofori en Park Plaza in Amsterdam de uitreiking van de Libris Literatuur Prijs. Onder leiding van Philip Freriks en Petra Possel becommentariëren Geert Mak, Kristien Hemmerechts, Désanne van Brederode en Bas Heijne o.a. de genomineerde boeken. Ned.3, 20.30-22.00u.

FILM

Who's That Girl (James Foley, 1987, VS). Madonna zet de rijken voor schut in komedie die modernisering lijkt van het screwball-gegeven van Bringing up Baby: de interactie tussen een niet op haar mondje gevallen dame, een wereldvreemde intellectueel (Griffin Dunne) en een voor vele verwikkelingen zorgend roofdier. Buiten beeld zingt Madonna The Look of Love, Causing a Commotion, Can't Stop en de titelsong. V8, 20.30-22.20u., met reclame.

Braveheart (Mel Gibson, 1995, VS). Tweede filmregie van acteur Gibson is een met de Oscar voor beste film bekroond, spectaculair verstrooiend epos over de 13de-eeuwse Schotse rebel en vrijheidsstrijder William Wallace (Gibson zelf). BBC1, 22.00-1.30u., met reclame en nieuws.

.The Long Riders (Walter Hill, 1980, VS). Curieuze western van de regisseur die klassieke Hollywoodgenres nieuw leven placht in te blazen. Het verhaal van de gebroeders James, Younger en Miller wordt gespeeld door echte broers: David, Keith en Robert Carradine, James en Stacey Keach en Dennis en Randy Quaid. Mythische fotografie en folkmuziek, uitgekozen en bewerkt door Ry Cooder. V8, 22.20-0.10u., met reclame.

RADIO

Kunststof. Gesprek met Sportweek-verslaggever Simon Zwartkruis die een biografie over voetballer Clarence Seedorf heeft geschreven. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van tekenaar Tjeerd Ackema in Amsterdam een internetverkenning van J.P. Guépin. Ook een gesprek met documentairemaakster Oeke Hoogendijk die de film The Holocaust Experience maakte met als onderwerp het vercommercialiseren van de holocaust. In het tweede uur slavist Hans Boland over zijn boek Onderhuids, een biografie van de Russische stad St. Petersburg. 747AM, 22.02-24.00u.

Knetterende letteren. Historicus Ronald Havenaar en socioloog Anton Zijderveld dicussiëren over het citaat van schrijver W.F. Hermans ,,Nederland moet als een muizenhol worden verdelgd''. Verder een reportage met James Joyce-kenners Robbert Jan Henkes en Erik Bindervoet over de tentoonstelling Ulysses verbeeld in het museum Boijmans Van Beuningen. Morgen, 747AM, 14.40-16.00u.