`Slecht van het bestuur. Schan-da-lig'

FC Utrecht is niet de enige noodlijdende voetbalclub. Wel de club met de grootste schuld. De gemeente moest een bijzondere constructie bedenken om de club te kunnen redden.

Op de hoek van het bureau van de Utrechtse wethouder sport Hans Spekman (PvdA) ligt een hoge stapel papier met een rood-wit lint erom. `Help!' staat er op het bovenste formulier. Het zijn de 73.000 handtekeningen van FC Utrecht-supporters.

,,Zo'n schuld'', zegt Spekman over het tekort (39,4 miljoen euro) van de Utrechtse voetbalclub. ,,Het is slecht van het bestuur. Schan-da-lig. Hoe durf je het risico te nemen? Voor zoveel mensen is de club het leven.''

Hoe komt een voetbalclub aan zo'n hoge schuld? ,,Er is jarenlang met meevallers begroot'', zegt Spekman. ,,Dan werd Michael Mols verkocht, kon er weer een gat worden gedicht. In heel Europa was stegen de loonkosten in het betaalde voetbal ongebreideld. Een nieuw stadion hoorde bij de uitstraling van de club. Als FC Utrecht maar op Europees niveau kon gaan spelen, zou het wel goed komen met de inkomsten.'' Begroten op de hoop van morgen noemden ze dat. Door de `open huurconstructie', die bestaat tussen de Stichting FC Utrecht en Stadion Galgenwaard NV, leidde exploitatietekort bij het stadion automatisch tot tekorten bij de stichting. Toen de transfermarkt instortte, werd het structurele gat in de begroting zichtbaar.''

Spekman neemt het de nationale voetbalbond (KNVB) kwalijk dat deze de begroting van FC Utrecht al die jaren maar heeft goedgekeurd. ,,Zij hebben die financiële constructie gedoogd. Dit kan niet, ze zijn mede verantwoordelijk.'' Om de controle op de financiën te verscherpen zal het college van burgemeester en wethouders onder meer een voordracht doen voor de raad van Commissarissen.

Op 1 mei moest FC Utrecht de schuldeisers een financiële oplossing voorleggen om het faillissement van de club af te kunnen wenden. Dit was vooral hard werken voor wethouder Spekman. Op hem was alle hoop gericht. De gemeente zou het stadion moeten kopen, zo luidde het dringende verzoek van FC Utrecht eind januari. Dat kon niet. ,,We zijn armlastig als stad'', zegt Spekman. ,,We kunnen het betaald voetbal niet ondersteunen als op hetzelfde moment de lokale kinderboerderij dicht moet.''

Zou de gemeente de handen van de club aftrekken, dan zou er een half afgebouwd stadion achterblijven, zonder club. Dan zouden de kantoren, appartementen en winkels in aanbouw leeg blijven staan. Een verlies van tussen de vijf en tien miljoen euro. Tel daarbij een schuld van 500.000 euro die FC Utrecht nog bij de gemeente heeft. Spekman: ,,Niets doen kost de gemeente ook geld.''

Spekman ging op zoek naar een `budgetneutrale oplossing' en presenteerde het college twee weken geleden de oplossing: bouwbedrijf Midreth zou het stadion kopen met door de gemeente Utrecht verstrekte hypothecaire lening van 25 miljoen euro, tegen een laag rentetarief van 4 procent. Om de risico's af te dekken, zou Midreth extra onderpanden geven: onroerend goed en bankgaranties. FC Utrecht zal een jaarlijkse huur van 900.000 euro voor het stadion betalen.

Op 29 april ging het college akkoord. Vanaf nu treedt de gemeente treedt op als hypotheekbankier. ,,Dit is niet zomaar een operatie'', zegt Spekman. ,,Deze vorm is zeer uitzonderlijk en geldt dus niet voor elke instantie in geldnood. Het was het enige alternatief.''

Er is maar een ding dat aan zijn geweten knaagt. ,,Als onderdeel van de transactie zal een amusementshal uit het centrum van Utrecht verhuizen naar Galgenwaard. In het collegewerkprogramma staat dat we die hallen `uit willen laten sterven'. Nu helpen we juist mee aan het in stand houden van betaald gokken.''

De gemeenteraad beslist nog deze maand over het voorstel.