Seksisme nu erger dan 1949

Een meisje met een lelijke hond wordt verliefd op een jongen met een meisjesgezicht. Ze trouwen omdat ze geen gespreksstof hebben en als ze eenmaal getrouwd zijn komen ze erachter dát ze geen gespreksstof hebben. Het huwelijk, de strijd tussen de seksen, het blijft voor filmmakers een onuitputtelijke bron.

In dezelfde week dat de klassieker Adam's Rib (George Cukor, 1949) met een over recht en mannen- en vrouwenrechten bekvechtende Spencer Tracy en Katharine Hepburn in Nederland op dvd verschijnt, komt Just Married in de bioscopen. Daarin wordt gekibbeld over tickets en hotels, vliegtuigstoelen en museumbezoekjes, want zij is rijk en ordinair, maar toch cultureel opgevoed en hij is arm en houdt van sport. En hij is een lekker ding.

Het voornaamste wat er sinds George Cukors klassieker is veranderd is het schaamteloze seksisme. Brittany Murphy (het vriendinnetje van Eminem uit 8 Mile) en Ashton Kutcher (die nu nog slomer `dude' kan zeggen dan in zijn eerdere film Dude, Where is my Car?) spelen deze hij en zij.

Europa is het speelterrein voor hun huwelijkscrisis nog voor de huwelijksnacht geconsummeerd is. In Las Vegas staat een hotel dat een natuurgetrouwe kopie van Venetië probeert te zijn. De voornaamste boodschap die Just Married overbrengt is dat Amerikanen dom zijn, maar Europeanen nog dommer en dat je beter naar zo'n hotel met plastic gondels kunt gaan, dan naar Italië.

Just Married. Regie: Shawn Levy. Met: Ashton Kutcher, Brittany Murphy, Christian Kane, David Moscow, Monet Mazur. In 42 bioscopen.