Reddingsplan voor FC Utrecht

B en W van Utrecht willen de bouwer van het stadion Galgenwaard, het bouwbedrijf Midreth uit Mijdrecht, een lening van 25 miljoen euro verstrekken. Daarmee kan het bedrijf de verbouwing voltooien en het stadion van FC Utrecht kopen. Met de opbrengst kan de club een deel van haar schuld van 39,4 miljoen euro aflossen. De gemeenteraad moet deze steun nog goedkeuren.

De gemeente stelt zich in het reddingsplan ook garant voor de huur van 900.000 euro die FC Utrecht vanaf komend seizoen voor het gebruik van het stadion moet betalen. Als de club niet of te laat betaalt, kan de gemeente beslag leggen op alle inkomsten. De waarde van stadion én club is getaxeerd op 15 miljoen euro. Midreth moet jaarlijks 500.000 euro afbetalen aan de gemeente en een bankgarantie geven voor de rente.

De schuld van FC Utrecht is met 39,4 miljoen euro bijna twee keer zo groot als tot dusver werd aangenomen, zo bleek vanmorgen bij de presentatie van het reddingsplan door wethouder H. Spekman (Sport) en Midreth-directeur J. Lelieveld, oud-doelman van FC Utrecht. Ook de provincie zou een bijdrage moeten leveren aan de sanering, zo meent Spekman. Daarover vindt nog overleg plaats. Ook met een aantal grote schuldeisers (zoals Amev en Rabobank) wordt nog onderhandeld. Het college gaat er nu vanuit dat met de gevonden oplossing een dreigend faillissement van de club van de baan is.

De schuld van FC Utrecht is de hoogste in het Nederlandse betaalde voetbal. Het grootste deel (24,2 miljoen euro) komt voor rekening van Stadion Galgenwaard N.V., een dochteronderneming van Stichting FC Utrecht. Eind jaren negentig begon de club met een grootscheepse verbouwing van het stadion. De inkomsten die binnenkwamen uit de verkoop van spelers, werden niet gebruikt om de begroting te dichten, maar om nieuwe spelers aan te trekken. Toen de transfermarkt instortte, functioneerde ook het financieringssysteem niet meer en werd de schuld zichtbaar.

De club zelf moet saneren en versoberen. Een aantal spelerscontracten wordt niet verlengd, andere worden verlaagd. Bestuur en de raad van commissarissen van de Stichting FC Utrecht en de commissarissen van Stadion Galgenwaard zijn gisteren afgetreden.

SPEKMAN: pagina 15