Pakistan-India: herstel van banden

Pakistan stemt in met normalisering van de betrekkingen met India en zal de luchtvaart-, trein- en busverbindingen met het buurland herstellen.

De Pakistaanse premier Zafarullah Jamali heeft dat gisteren in Islamabad gezegd, aan de vooravond van het bezoek van de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Richard Armitage, aan de regio.

De aankondiging van premier Jamali, onder stilzwijgende Amerikaanse diplomatieke druk, is een reactie op een soortgelijk aanbod dat de Indiase premier Atal Behari Vajpayee verleden week deed. Jamali zei ook te streven naar herstel van de sportieve banden met India en het opruimen van handelsbelemmeringen. Als gebaar van goede wil zal Pakistan Indiase vissers vrijlaten die eerder gevangen werden genomen.

India en Pakistan, beide kernmachten, raakten vorig jaar bijna opnieuw op voet van oorlog, met als inzet de omstreden grensregio Kashmir. De kwestie-Kashmir blijft de grootste hobbel in de relaties tussen de buurlanden, zei premier Jamali. Maar hij voegde er aan toe dat ,,alle openstaande vraagstukken op een oprechte en constructieve manier moeten worden aangepakt'' in een dialoog.

Vorige week hadden premier Jamali en zijn Indiase ambtgenoot Vajpayee telefonisch contact. Maar afspraken over een ontmoeting tussen de leiders van beide landen zijn nog niet gemaakt. Waarnemers zeggen dat het daarvoor nog te vroeg is.

Een historisch bezoek van de Pakistaanse president Pervez Musharraf, nog steeds de sterke man achter de schermen, aan India liep in juli 2001 op niets uit toen hij en premier Vajpayee na aanvankelijke ,,hartelijke'' gesprekken op het laatste moment ruzie kregen over de eindconclusies van hun ontmoeting.