NMa voor rechter om onderzoek fietsen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) mag geen persberichten publiceren over een vermeend kartel zonder eerst de verdachte bedrijven te horen. Dit vindt de fietsenfabrikant Accell (onder meer Batavus, Sparta, Kronan), die ervan wordt beschuldigd prijsafspraken te hebben gemaakt met concurrenten.

,,Dit is een principieel geval'', zegt advocaat B. Le Poole, die de NMa namens Accell voor de rechter heeft gedaagd. Accell wil van de rechtbank in Den Haag een uitspraak dat de NMa onrechtmatig heeft gehandeld door vorig jaar een persbericht uit geven over prijsafspraken in de fietsenbranche. ,,De NMA knalt berichten de media in zonder eerst te hebben gesproken met `verdachten' die zich niet hebben kunnen verweren'', zegt Le Poole die ook een schadevergoeding van een nog onbekende omvang eist.

De NMa maakte vorig jaar november bekend dat Nederlandse fietsenfabrikanten onderling prijsafspraken maken over de verkoop van fietsen en zo de consument benadelen. Daarnaast zou de toetreding tot de fietsenmarkt worden bemoeilijkt doordat de fietsenfabrikanten zouden bepalen wie wel en wie geen toegang krijgen tot een informatie-uitwisselingsysteem.

Accell vindt dat ,,bedrijven aan de schandpaal worden genageld'', zegt Le Poole. Le Poole trekt een vergelijking met het mediabeleid van het openbaar ministerie in strafzaken: ,,Met de Clickfonds-zaak [het grootste beursfraudeonderzoek ooit] heeft het OM zijn lesje geleerd en zijn de normen aangescherpt.'' De NMa zegt in een reactie ,,volledig te staan achter het mediabeleid'' en ,,alle vertrouwen te hebben'' in de komende rechtszaak.