Nazaten Bacardi ruziën

Er is onenigheid ontstaan onder de nazaten van Facundo Bacardi, de man die 141 jaar geleden op Cuba rum distilleerde en de basis legde voor het wereldberoemde drankenconcern. Een deel van de familie, die nog steeds grootaandeelhouder is van Bacardi, heeft gisteren ingestemd met een plan dat kan leiden tot een beursgang van het drankenconcern. Meer dan tweederde van de 600 aandeelhouders van het na de Cubaanse revolutie in Bermuda gevestigde bedrijf gaf goedkeuring aan het plan om nieuwe aandelen uit te geven en twee klassen van aandelen te creëren, waarbij de aandelen van de familie een groter stemrecht vertegenwoordigen dan de aandelen van buitenstaanders. Want de familie is niet van plan de macht bij het bedrijf uit handen te geven.

Een deel van de familie Bacardi wil echter helemaal niet naar de beurs. Zij wijst op het feit dat toen Bacardi in 1993 concurrent Martini & Rossi voor twee miljard dollar overnam, het bedrijf dit grotendeels kon financieren uit eigen middelen. Voorstanders binnen de familie van een beursgang vinden dat het bedrijf met zijn tijd mee moet gaan. Met het geld dat via de beurs kan worden opgehaald kunnen nieuwe acquisties worden gefinancierd. Maar anderen vinden dat Bacardi de beurs helemaal niet nodig heeft om te groeien. Zij wijzen erop dat banken graag geld lenen aan Bacardi, dat zijn wereldreputatie de afgelopen jaren versterkte door de populaire Breezer-mixdrankjes. Niettemin spreken analisten wat betreft de beursplannen over een doorbraak in de bedrijfsstrategie.