`Kunstroof Irak uitgevoerd door criminele groepen'

De kunstroof uit het Iraaks Nationaal Museum, vorige maand na het binnentrekken van de Amerikaanse troepen in Bagdad, is vooral het werk geweest van georganiseerde criminele groepen. Dat zei de Amerikaanse minister van Justitie, John Ashcroft, gisteren op een tweedaagse bijeenkomst van Interpol in het Franse Lyon. De VS zullen alles in het werk stellen om de gestolen voorwerpen te achterhalen en de dieven voor het gerecht te brengen.

Het museum in Bagdad, dat een schat aan voorwerpen huisvestte uit onder andere de Mesopotamische tijd, werd geplunderd door burgers. Maar uit de bewijzen die tot dusver naar voren zijn gekomen, blijkt dat de roof van het leeuwendeel van de objecten werd voorbereid door ,,georganiseerde misdaadgroepen, criminelen die precies wisten waarnaar ze zochten'', aldus Ashcroft.

Ashcroft gaf geen bijzonderheden over het soort van misdaadsyndicaten. Ook deskundigen van Interpol zeiden nog te wachten op nadere informatie. Het is zelfs nog onduidelijk wat er precies is ontvreemd en wat mogelijk in veiligheid werd gebracht. ,,We werken nu nog op basis van geruchten en verhalen'', zei een van de deskundigen. Hij zei te betwijfelen of er al veel van de gestolen voorwerpen in de internationale zwarte handel terecht is gekomen.